Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news-stoc.te
lia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele
.dk!news.mailgate.org!newsfeeds.sol.net!63.218.45.200.MISMATCH!posts.news.moreu
senet.net!nnrp0-asbnva.nntpservers.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gruszki w sosie waniliowym-problem
Date: Mon, 23 Feb 2004 14:16:21 +0000
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <2...@4...com>
References: <013001c3fa10$c0dc7540$7400a8c0@ap.siedlce.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 36
NNTP-Posting-Date: 23 Feb 2004 14:16:15 GMT
NNTP-Posting-Host: b8c3f3f9.news.nntpservers.com
X-Trace: DXC=YamJI9n4jKd:ehCZBVeA0ic[3Bf`1S5Q`F0iV`L?jh_o>nY\nb3]1jm=iV_S<H8i7iJ25E^d
F0VP`GS]bA9<ZlocID[>;iMPIGkYQf7hnocePm4<01l`YImFbaQ3D6kGOJEc
X-Complaints-To: k...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:192602
Ukryj nagłówki
On 23 Feb 2004 14:26:43 +0100, z...@o...pl (Monika Zarczuk)
wrote:
>Mam pytanie do Pani Magdy od której mamy ten przepis, wklejam poniżej sos
>waniliowy
>
>2 zoltka ukrecic z 2 czubatymi lyzkami cukru plus 1 lyzka wanilii w
>plynie albo 1 paczka cukru waniliowego.
>Dodac 2 lyzki maki kartoflanej, kukurydzianej albo ryzowej, jak kto ma
>Dodac pol szklanki smietanki, wymieszac dokladnie. Przelac do garnka i
>dodac pol szklanki mleka, doprowadzic do bulgotania na malym ogniu,
>ciagle mieszajac. Odstawic odkryte do wystygniecia, pomazac wierzch
>kawalkiem masla, co zapobiega robieniu sie korzucha na budyniu czy, jak
>tu , sosie waniliowym.
>Przygotowac 4 ladne talerzyki, najlepiej w ciemnym kolorze, czarne lub
>niebieskie, na kazdy wylac 1/4 szklanki sosu waniliowego, ulozyc na nim
>polowki gruszek brzuszkiem do gory. Trzec zamrozona czekolade na
>zamrozonej tarce bezposrednio nad gruszkami, podawac natychmiast. Sos
>moze byc troszke cieply, nie musi byc calkiem zimny.
>Kto lubi, moze przybrac gruszke lisciem miety. (Zeby ladnie wygladalo)
>
>Syrop z gotowania gruszek mozna przechowac w sloiku w lodowce i uzyc jako
>syropu do nasaczania biszkoptu do tortu.
>
>I tu moje pytanie. O jaką smietankę chodzi? Nie jestem pewna czy o taką w
>proszku, czy też kremówkę...
>Bardzo proszę o pomoc
>Pozdrawiam bardzo serdecznie
>
>Monika
stawiam 10 zlotych, ze prawdziwa smietanka
trys
K.T. - starannie opakowana
|