Data: 2017-10-26 12:26:38
Temat: Re: Grzyby do suszenia
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .10.2017 o 09:14 wolim <n...@p...tu> pisze:
> W dniu 2017-10-13 o 10:43, Trefniś pisze:
>> Cześć!
>>
>> Nie mam wielu doświadczeń z grzybami, raczej tylko jako kucharz i
>> spożywający.
>> W tym roku zakupiłem niewielką ilość, chcę je ususzyć.
>>
>> Dopiero zabieram się przygotowań przed suszeniem.
>> Niestety, część z nich mocniej lub słabiej pachnie amoniakiem.
>> Czy te grzyby do czegokolwiek się nadają?
>>
>
> Czy Ty aby papierzaków nie nazbierałeś? :)
Pisałem - to był podgrzybek brunatny Xerocomus badius.
Nie znam nazw potocznych/lokalnych/gwarowych/zwyczajowych :)
Gdybym je zbierał osobiście, przetworzyłbym natychmiast i nie byłoby
problemu.
Ja je kupiłem, nie wiadomo co i jak długo się z nimi działo.
--
Trefniś
|