Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Grzyby do suszenia

Grupy

Szukaj w grupach

 

Grzyby do suszenia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 20


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2017-10-13 10:43:45

Temat: Grzyby do suszenia
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

Cześć!

Nie mam wielu doświadczeń z grzybami, raczej tylko jako kucharz i
spożywający.
W tym roku zakupiłem niewielką ilość, chcę je ususzyć.

Dopiero zabieram się przygotowań przed suszeniem.
Niestety, część z nich mocniej lub słabiej pachnie amoniakiem.
Czy te grzyby do czegokolwiek się nadają?

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2017-10-13 12:24:55

Temat: Re: Grzyby do suszenia
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .10.2017 o 10:43 Trefniś <t...@m...com> pisze:

> Cześć!
>
> Nie mam wielu doświadczeń z grzybami, raczej tylko jako kucharz i
> spożywający.
> W tym roku zakupiłem niewielką ilość, chcę je ususzyć.
>
> Dopiero zabieram się przygotowań przed suszeniem.
> Niestety, część z nich mocniej lub słabiej pachnie amoniakiem.
> Czy te grzyby do czegokolwiek się nadają?

Hehe, czyżby Akarm opuścił grupę?

Miało być:
"Dopiero teraz zabieram się do przygotowań przed suszeniem.
Niestety, część grzybów mocniej lub słabiej pachnie amoniakiem"

:)

Po obwąchaniu wielu grzybów zakładam na razie, że lekki zapach amoniaku
jest etapem procesu suszenia.

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2017-10-13 13:09:57

Temat: Re: Grzyby do suszenia
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .10.2017 o 10:43 Trefniś <t...@m...com> pisze:
>
>> Cześć!
>>
>> Nie mam wielu doświadczeń z grzybami, raczej tylko jako kucharz i
>> spożywający.
>> W tym roku zakupiłem niewielką ilość, chcę je ususzyć.
>>
>> Dopiero zabieram się przygotowań przed suszeniem.
>> Niestety, część z nich mocniej lub słabiej pachnie amoniakiem.
>> Czy te grzyby do czegokolwiek się nadają?
>
> Hehe, czyżby Akarm opuścił grupę?
>
> Miało być:
> "Dopiero teraz zabieram się do przygotowań przed suszeniem.
> Niestety, część grzybów mocniej lub słabiej pachnie amoniakiem"
>
> :)
>
> Po obwąchaniu wielu grzybów zakładam na razie, że lekki zapach amoniaku
> jest etapem procesu suszenia.
>

Hmmmm. Raczej nadpsucia.
Grzyb ma pachnieć grzybem.

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2017-10-13 13:20:01

Temat: Re: Grzyby do suszenia
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .10.2017 o 13:09 XL <i...@g...pl> pisze:

> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .10.2017 o 10:43 Trefniś <t...@m...com> pisze:
>>
>>> Cześć!
>>>
>>> Nie mam wielu doświadczeń z grzybami, raczej tylko jako kucharz i
>>> spożywający.
>>> W tym roku zakupiłem niewielką ilość, chcę je ususzyć.
>>>
>>> Dopiero zabieram się przygotowań przed suszeniem.
>>> Niestety, część z nich mocniej lub słabiej pachnie amoniakiem.
>>> Czy te grzyby do czegokolwiek się nadają?
>>
>> Hehe, czyżby Akarm opuścił grupę?
>>
>> Miało być:
>> "Dopiero teraz zabieram się do przygotowań przed suszeniem.
>> Niestety, część grzybów mocniej lub słabiej pachnie amoniakiem"
>>
>> :)
>>
>> Po obwąchaniu wielu grzybów zakładam na razie, że lekki zapach amoniaku
>> jest etapem procesu suszenia.
>>
>
> Hmmmm. Raczej nadpsucia.
> Grzyb ma pachnieć grzybem.

:)
To czym według ciebie pachnie grzyb, jeśli pachnie grzybem???


https://forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=10057

"Jakie zapachy mają grzyby?
Jest ich bardzo dużo...
Często rozpoznać można grzyba dzięki zapachowi.
Określmy te zapachy ich ilość jest duża i trudna do określenia - wiadomo
każdy z nas odczuwa zapachy inaczej ale...
może zrobimy taką listę nazw zapachów.
Proponuję zacząć.
1. Zapach grzybowy (najbardziej typowy pachnie "grzybem" przyjemny.
2. Zapach czosnku.
3. Zapach chemiczny (troszkę szeroko pojęty...)
4. Zapach anyżowy. (jest kilka gatunków)
5. Zapach śledziowy (mleczaj smaczny)
6. Zapach mąki (np majówki)
7. Zapach rzodkiewki (mycena pura)
8. Zapach mydła (gąska mydlana)
9. Zapach migdałów
10. Zapach padliny
11. Zapach szczypiorku
12. Zapach siarki.
13. Zapach amoniaku
14. Zapach ziemisty
15. Zapach kokosu
16. Zapach owocowy
17. Zapach piwniczny
18. Zapach ziemniaków
19. Zapach świeżych ogórków
20. Brak zapachu
21. Zapach korzenny
22. Zapach orzechowy
23. Zapach przypominający mysi mocz
24. Zapach psującej się kapusty
25. Zapach nieokreślony
26. Zapach karbolu
27. Zapach fenolu
28. Zapach atramentu
29. Zapach acetonu
30. Zapach sera ( gołąbek chmurny )
31. Zapach terpentyny
32. Zapach apteczny- ( muchomor jeżowaty )
33. Zapach maggi ( mleczaj kamforowy )
34. Zapach gazu świetlnego
35. Zapach rydzowy


. Zapach .... i co dalej proponujecie?"


Oczywiście nie wykluczam, że ten amoniak nie niekoniecznie dobry zapach...

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2017-10-13 14:15:24

Temat: Re: Grzyby do suszenia
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .10.2017 o 13:09 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Trefni[ <t...@m...com> wrote:
>>> W dniu .10.2017 o 10:43 Trefni[ <t...@m...com> pisze:
>>>
>>>> Cze[!
>>>>
>>>> Nie mam wielu do[wiadczeD z grzybami, raczej tylko jako kucharz i
>>>> spo|ywajcy.
>>>> W tym roku zakupiBem niewielk ilo[, chc je ususzy.
>>>>
>>>> Dopiero zabieram si przygotowaD przed suszeniem.
>>>> Niestety, cz[ z nich mocniej lub sBabiej pachnie amoniakiem.
>>>> Czy te grzyby do czegokolwiek si nadaj?
>>>
>>> Hehe, czy|by Akarm opu[ciB grup?
>>>
>>> MiaBo by:
>>> "Dopiero teraz zabieram si do przygotowaD przed suszeniem.
>>> Niestety, cz[ grzybów mocniej lub sBabiej pachnie amoniakiem"
>>>
>>> :)
>>>
>>> Po obwchaniu wielu grzybów zakBadam na razie, |e lekki zapach amoniaku
>>> jest etapem procesu suszenia.
>>>
>>
>> Hmmmm. Raczej nadpsucia.
>> Grzyb ma pachnie grzybem.
>
> :)
> To czym wedBug ciebie pachnie grzyb, je[li pachnie grzybem???
>
>
> https://forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t057
>
> "Jakie zapachy maj grzyby?
> Jest ich bardzo du|o...
> Czsto rozpozna mo|na grzyba dziki zapachowi.
> Okre[lmy te zapachy ich ilo[ jest du|a i trudna do okre[lenia - wiadomo
> ka|dy z nas odczuwa zapachy inaczej ale...
> mo|e zrobimy tak list nazw zapachów.
> Proponuj zacz.
> 1. Zapach grzybowy (najbardziej typowy pachnie "grzybem" przyjemny.
> 2. Zapach czosnku.
> 3. Zapach chemiczny (troszk szeroko pojty...)
> 4. Zapach any|owy. (jest kilka gatunków)
> 5. Zapach [ledziowy (mleczaj smaczny)
> 6. Zapach mki (np majówki)
> 7. Zapach rzodkiewki (mycena pura)
> 8. Zapach mydBa (gska mydlana)
> 9. Zapach migdaBów
> 10. Zapach padliny
> 11. Zapach szczypiorku
> 12. Zapach siarki.
> 13. Zapach amoniaku
> 14. Zapach ziemisty
> 15. Zapach kokosu
> 16. Zapach owocowy
> 17. Zapach piwniczny
> 18. Zapach ziemniaków
> 19. Zapach [wie|ych ogórków
> 20. Brak zapachu
> 21. Zapach korzenny
> 22. Zapach orzechowy
> 23. Zapach przypominajcy mysi mocz
> 24. Zapach psujcej si kapusty
> 25. Zapach nieokre[lony
> 26. Zapach karbolu
> 27. Zapach fenolu
> 28. Zapach atramentu
> 29. Zapach acetonu
> 30. Zapach sera ( goBbek chmurny )
> 31. Zapach terpentyny
> 32. Zapach apteczny- ( muchomor je|owaty )
> 33. Zapach maggi ( mleczaj kamforowy )
> 34. Zapach gazu [wietlnego
> 35. Zapach rydzowy
>
>
> . Zapach .... i co dalej proponujecie?"
>
>
> Oczywi[cie nie wykluczam, |e ten amoniak nie niekoniecznie dobry zapach...
>

Jakie to grzyby - konkretnie?

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2017-10-13 15:00:51

Temat: Re: Grzyby do suszenia
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .10.2017 o 14:15 XL <i...@g...pl> pisze:

> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .10.2017 o 13:09 XL <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> Trefni[ <t...@m...com> wrote:
>>>> W dniu .10.2017 o 10:43 Trefni[ <t...@m...com> pisze:
>>>>
>>>>> Cze[%07!
>>>>>
>>>>> Nie mam wielu do[wiadczeD z grzybami, raczej tylko jako kucharz i
>>>>> spo|ywaj%05cy.
>>>>> W tym roku zakupiBem niewielk%05 ilo[%07, chc%19 je ususzy%07.
>>>>>
>>>>> Dopiero zabieram si%19 przygotowaD przed suszeniem.
>>>>> Niestety, cz%19[%07 z nich mocniej lub sBabiej pachnie amoniakiem.
>>>>> Czy te grzyby do czegokolwiek si%19 nadaj%05?
>>>>
>>>> Hehe, czy|by Akarm opu[ciB grup%19?
>>>>
>>>> MiaBo by%07:
>>>> "Dopiero teraz zabieram si%19 do przygotowaD przed suszeniem.
>>>> Niestety, cz%19[%07 grzybów mocniej lub sBabiej pachnie amoniakiem"
>>>>
>>>> :)
>>>>
>>>> Po obw%05chaniu wielu grzybów zakBadam na razie, |e lekki zapach
>>>> amoniaku
>>>> jest etapem procesu suszenia.
>>>>
>>>
>>> Hmmmm. Raczej nadpsucia.
>>> Grzyb ma pachnie%07 grzybem.
>>
>> :)
>> To czym wedBug ciebie pachnie grzyb, je[li pachnie grzybem???
>>
>>
>> https://forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t%10057

(...)

>> Oczywi[cie nie wykluczam, |e ten amoniak nie niekoniecznie dobry
>> zapach...
>>
>
> Jakie to grzyby - konkretnie?

Podgrzybki, ale w różnym stadium podeschnięcia.
Te bardziej świeże (wilgotne) bardziej pachną amoniakiem.

Mimo wszystko wybiorę te o zapachu najbardziej neutralnym i tylko te
podsuszę.
Bo do reszty już nie mam zaufania :)

Mimo próby przekomarzanek - dziękuję Ikselka za pomoc!

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2017-10-13 15:24:52

Temat: Re: Grzyby do suszenia
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

>1. Zapach grzybowy (najbardziej typowy pachnie "grzybem" >przyjemny.
>2. Zapach czosnku.
>3. Zapach chemiczny (troszkę szeroko pojęty...)
>4. Zapach anyżowy. (jest kilka gatunków)
>5. Zapach śledziowy (mleczaj smaczny)
>6. Zapach mąki (np majówki)
>7. Zapach rzodkiewki (mycena pura)
>8. Zapach mydła (gąska mydlana)
>9. Zapach migdałów
>10. Zapach padliny
>11. Zapach szczypiorku
>12. Zapach siarki.
>13. Zapach amoniaku
>14. Zapach ziemisty
>15. Zapach kokosu
>16. Zapach owocowy
>17. Zapach piwniczny
>18. Zapach ziemniaków
>19. Zapach świeżych ogórków
>20. Brak zapachu
>21. Zapach korzenny
>22. Zapach orzechowy
>23. Zapach przypominający mysi mocz
>24. Zapach psującej się kapusty
>25. Zapach nieokreślony
>26. Zapach karbolu
>27. Zapach fenolu
>28. Zapach atramentu
>29. Zapach acetonu
>30. Zapach sera ( gołąbek chmurny )
>31. Zapach terpentyny
>32. Zapach apteczny- ( muchomor jeżowaty )
>33. Zapach maggi ( mleczaj kamforowy )
>34. Zapach gazu świetlnego
>35. Zapach rydzowy
To nie mam sensu.
Myślę, że zapahuw, jest mniej więcej tyle co smakuw.
A smakuw jest niezwykle dużo.
Praktycznie każdy owoc ma inny smak, i podobnie zapah.
Nie odrużnił byś jako ciu-ciu-babka dowolnego owocu na zapah?

--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. ( ortografia . pev . pl )

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2017-10-13 15:28:31

Temat: Re: Grzyby do suszenia
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 13.10.2017 o 10:43, Trefniś pisze:
> Cześć!
>
> Nie mam wielu doświadczeń z grzybami, raczej tylko jako kucharz i
> spożywający.
> W tym roku zakupiłem niewielką ilość, chcę je ususzyć.
>
> Dopiero zabieram się przygotowań przed suszeniem.
> Niestety, część z nich mocniej lub słabiej pachnie amoniakiem.
> Czy te grzyby do czegokolwiek się nadają?

Ze 2 tygodnie temu kupiłam kilogram pięknych borowików. Mimo że nie
jestem fanką grzybów, musiałam kupić, bo wyglądały tak cudnie jak na
obrazku - były zdrowe, bez robaków, oczyszczone, nieprzemoczone.
Postanowiłam ususzyć, żeby były na święta do uszek i zupy. Podobnie w
procesie suszenia zaczęły śmierdzieć moczem. Także już po ususzeniu
dawały niezłego czadu. Rodzina marudziła, że w kuchni nie da się
wytrzymać. Wszystkie wyrzuciłam. :( Nie wiem, co im dolegało. Pamiętam z
dzieciństwa, że w czasie suszenia grzybów cały dom pachniał grzybami.

Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2017-10-13 15:38:17

Temat: Re: Grzyby do suszenia
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .10.2017 o 15:28 FEniks <x...@p...fm> pisze:

> W dniu 13.10.2017 o 10:43, Trefniś pisze:
>> Cześć!
>>
>> Nie mam wielu doświadczeń z grzybami, raczej tylko jako kucharz i
>> spożywający.
>> W tym roku zakupiłem niewielką ilość, chcę je ususzyć.
>>
>> Dopiero zabieram się przygotowań przed suszeniem.
>> Niestety, część z nich mocniej lub słabiej pachnie amoniakiem.
>> Czy te grzyby do czegokolwiek się nadają?
>
> Ze 2 tygodnie temu kupiłam kilogram pięknych borowików. Mimo że nie
> jestem fanką grzybów, musiałam kupić, bo wyglądały tak cudnie jak na
> obrazku - były zdrowe, bez robaków, oczyszczone, nieprzemoczone.
> Postanowiłam ususzyć, żeby były na święta do uszek i zupy. Podobnie w
> procesie suszenia zaczęły śmierdzieć moczem. Także już po ususzeniu
> dawały niezłego czadu. Rodzina marudziła, że w kuchni nie da się
> wytrzymać. Wszystkie wyrzuciłam. :( Nie wiem, co im dolegało. Pamiętam z
> dzieciństwa, że w czasie suszenia grzybów cały dom pachniał grzybami.

Pewnie u mnie też się tym skończy.
Dzięki za kolejne ułatwienie decyzji...

W ogóle lubię zapach grzybów, przypomina mi młodzieńcze biwaki.
Chętnie też wącham te na stoiskach, ale ten amoniak mnie dziś zaskoczył.
Zatem to nie jest normalny zapach podgrzybków, jak pisała Ikselka.

Nawiasem, gdyby jeszcze człek wiedział, gdzie te grzyby były zbierane...
Może eksport z Ukrainy spod Czernobyla?
:)

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2017-10-13 15:45:01

Temat: Re: Grzyby do suszenia
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Ewa napisała:

> Ze 2 tygodnie temu kupiłam kilogram pięknych borowików. Mimo że nie
> jestem fanką grzybów, musiałam kupić, bo wyglądały tak cudnie jak
> na obrazku - były zdrowe, bez robaków, oczyszczone, nieprzemoczone.
> Postanowiłam ususzyć, żeby były na święta do uszek i zupy. Podobnie
> w procesie suszenia zaczęły śmierdzieć moczem. Także już po ususzeniu
> dawały niezłego czadu. Rodzina marudziła, że w kuchni nie da się
> wytrzymać. Wszystkie wyrzuciłam. :( Nie wiem, co im dolegało.

Krasnoludki. Teraz mleko tylko w szczelnych opakowaniach, a te małe
podłe w czerwonych czapeczkach gdzieś muszą. Taki charakter,

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Robię sam masło
Pytanie do Krakusów lubiących węgierskie smaki
Grzyby marynowane po ikselsku.
Coś do chleba ze słoika.
Powidła.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Hiszpańska nóżka ;)
Bułka cesarska zwana kajzerką :-)
Keczup Heinz smaczny i zdrowy?
slow cooker
Gęsie pipki

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X