« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2017-10-13 15:57:38
Temat: Papier ryżowy się rozpuszcza. Jaka przyczyna?Ostatnio kupiłem papier ryżowy pewnej firmy i podczas smażenia sajgonek na
głębokim tłuszczu normalnie się rozerwał/rozpuścił i cała zawartość się
rozprowadziła po koszyku frytkownicy. Czy ktoś ma jakiś pomysł co poszło nie
tak?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2017-10-13 18:17:53
Temat: Re: Papier ryżowy się rozpuszcza. Jaka przyczyna?rageofhonor <w...@w...pl> wrote:
> Ostatnio kupiłem papier ryżowy pewnej firmy i podczas smażenia sajgonek na
> głębokim tłuszczu normalnie się rozerwał/rozpuścił i cała zawartość się
> rozprowadziła po koszyku frytkownicy. Czy ktoś ma jakiś pomysł co poszło nie
> tak?
>
>
A) Sajgonki za długo czekały na smażenie - papier namókł za bardzo?
B) Za mało rozgrzany tłuszcz w momencie wkładania sajgonek? - sajgonki
zamiast się smażyć to się gotowały.
C) Za mokry farsz?
Innych powodów nie widzę.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2017-10-13 21:48:57
Temat: Re: Papier ryżowy się rozpuszcza. Jaka przyczyna?XL <i...@g...pl> wrote:
> rageofhonor <w...@w...pl> wrote:
>> Ostatnio kupiłem papier ryżowy pewnej firmy i podczas smażenia sajgonek na
>> głębokim tłuszczu normalnie się rozerwał/rozpuścił i cała zawartość się
>> rozprowadziła po koszyku frytkownicy. Czy ktoś ma jakiś pomysł co poszło nie
>> tak?
>>
>>
>
> A) Sajgonki za długo czekały na smażenie - papier namókł za bardzo?
> B) Za mało rozgrzany tłuszcz w momencie wkładania sajgonek? - sajgonki
> zamiast się smażyć to się gotowały.
> C) Za mokry farsz?
Papier ryżowy mógł przez to przed smażeniem nie przeschnąć dostatecznie.
>
> Innych powodów nie widzę.
>
J.w.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2017-10-14 01:00:14
Temat: Re: Papier ryżowy się rozpuszcza. Jaka przyczyna?
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:59e0e731$0$15194$65785112@news.neostrada.pl...
> rageofhonor <w...@w...pl> wrote:
> A) Sajgonki za długo czekały na smażenie - papier namókł za bardzo?
> B) Za mało rozgrzany tłuszcz w momencie wkładania sajgonek? - sajgonki
> zamiast się smażyć to się gotowały.
> C) Za mokry farsz?
Dosłownie sekundę moczyłem papier ryżowy. Tak by woda pokryła obie strony
papieru. Czyli raczej to chyba nie to
Robiłem je we frytkownicy ok 175*C, 3 minuty
Farsz też nie był zbyt mokry
Ta sekunda wystarczyła by papier stał się bardzo elastyczny. Może kiepski
papier?
W sumie zrobiłem 6 sztuk. Po zanurzeniu do oleju sajgonki smażyły się i
utworzyły się bańki powietrzne które przekłułem szpikulcem.Potem papier
zaczął się jakby topić i tak powstały dziury.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2017-10-15 00:33:58
Temat: Re: Papier ryżowy się rozpuszcza . Jaka przyczyna?rageofhonor <w...@w...pl> wrote:
>
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:59e0e731$0$15194$65785112@news.neostrada.pl...
>> rageofhonor <w...@w...pl> wrote:
>> A) Sajgonki za długo czekały na smażenie - papier namókł za bardzo?
>> B) Za mało rozgrzany tłuszcz w momencie wkładania sajgonek? - sajgonki
>> zamiast się smażyć to się gotowały.
>> C) Za mokry farsz?
>
> Dosłownie sekundę moczyłem papier ryżowy. Tak by woda pokryła obie strony
> papieru. Czyli raczej to chyba nie to
> Robiłem je we frytkownicy ok 175*C, 3 minuty
> Farsz też nie był zbyt mokry
>
> Ta sekunda wystarczyła by papier stał się bardzo elastyczny. Może kiepski
> papier?
> W sumie zrobiłem 6 sztuk. Po zanurzeniu do oleju sajgonki smażyły się i
> utworzyły się bańki powietrzne które przekłułem szpikulcem.Potem papier
> zaczął się jakby topić i tak powstały dziury.
>
>
Jakiś fałszywy ten papier chyba ?
Słyszałam o fałszerstwach ryżu na masową skalę (robią go maszynowo, z
plastikowego pyłu i skrobi ziemniaczanej - nie do odróżnienia przez
przeciętnego konsumenta), to i papier ryżowy czemu by nie...
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |