Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Grzyby do suszenia
Date: Fri, 13 Oct 2017 15:00:51 +0200
Organization: private
Lines: 66
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e09f05$0$639$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e0ae5c$0$15186$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1507899654 5517 88.156.90.73 (13 Oct 2017 13:00:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 13 Oct 2017 13:00:54 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378975
Ukryj nagłówki
W dniu .10.2017 o 14:15 XL <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .10.2017 o 13:09 XL <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> Trefni[ <t...@m...com> wrote:
>>>> W dniu .10.2017 o 10:43 Trefni[ <t...@m...com> pisze:
>>>>
>>>>> Cze[%07!
>>>>>
>>>>> Nie mam wielu do[wiadczeD z grzybami, raczej tylko jako kucharz i
>>>>> spo|ywaj%05cy.
>>>>> W tym roku zakupiBem niewielk%05 ilo[%07, chc%19 je ususzy%07.
>>>>>
>>>>> Dopiero zabieram si%19 przygotowaD przed suszeniem.
>>>>> Niestety, cz%19[%07 z nich mocniej lub sBabiej pachnie amoniakiem.
>>>>> Czy te grzyby do czegokolwiek si%19 nadaj%05?
>>>>
>>>> Hehe, czy|by Akarm opu[ciB grup%19?
>>>>
>>>> MiaBo by%07:
>>>> "Dopiero teraz zabieram si%19 do przygotowaD przed suszeniem.
>>>> Niestety, cz%19[%07 grzybów mocniej lub sBabiej pachnie amoniakiem"
>>>>
>>>> :)
>>>>
>>>> Po obw%05chaniu wielu grzybów zakBadam na razie, |e lekki zapach
>>>> amoniaku
>>>> jest etapem procesu suszenia.
>>>>
>>>
>>> Hmmmm. Raczej nadpsucia.
>>> Grzyb ma pachnie%07 grzybem.
>>
>> :)
>> To czym wedBug ciebie pachnie grzyb, je[li pachnie grzybem???
>>
>>
>> https://forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t%10057
(...)
>> Oczywi[cie nie wykluczam, |e ten amoniak nie niekoniecznie dobry
>> zapach...
>>
>
> Jakie to grzyby - konkretnie?
Podgrzybki, ale w różnym stadium podeschnięcia.
Te bardziej świeże (wilgotne) bardziej pachną amoniakiem.
Mimo wszystko wybiorę te o zapachu najbardziej neutralnym i tylko te
podsuszę.
Bo do reszty już nie mam zaufania :)
Mimo próby przekomarzanek - dziękuję Ikselka za pomoc!
--
Trefniś
|