Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Barbara" <b...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Grzyby mutanty ! Da sie jesc ?
Date: Mon, 18 Sep 2006 01:54:15 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 50
Message-ID: <eekn6m$rvc$1@news.onet.pl>
References: <eef6fb$8gc$1@news.onet.pl> <eegb73$7bl$1@atlantis.news.tpi.pl>
<eegmvs$ej4$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-11819.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1158537238 28652 87.105.1.43 (17 Sep 2006 23:53:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 17 Sep 2006 23:53:58 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
X-Sender: T4V3k9tDTPCn2r1kwYg/sQ==
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278199
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Tomasz Wasilewski" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eegmvs$ej4$1@news.onet.pl...
| > Ładnie to tak się chwalić pod pretekstem pytania?
| > Przecież wiadomo, że takie grzyby są najlepsze.
|
| Ja uczony bylem kompletnie odwrotnie - ze tylko mlode. Moj stryjek w ogole
| takich wyrosnietych nie zbiera.
mlode, drobne - to po prostu na marynate sie nadaja..
| > Swoją drogą ja też miałam niezłe okazy, same borowiki i kozaki.
|
| Ja tez z wyjazdu jestem zadowolony, zawsze to satysfakcja dla grzybiarza
| znalezc takie mutanty.
Te Twoj egrzyby wcale nie sa taki eolbrzymie .. przyslala mi wieczorem moj
akuzynka zdjecia swoich grzybow,, niektore jeszcze siedza w runie lesnym, a
niektore juz zerwane.. to sa dopiero okazy..
No coz, ja moge tylko pozazdroscic..
Lubie zbierac i lubie "porzadek" z grzybami zrobic.. niestety.. nie mam okazji
do lasu .. :(
| Cala noc sie z nimi rozprawialem, a teraz zupa z kurek, sos z prawdziwkow i
| wieeelkie suszenie ...
eeeeeee.. tam.. kurki powinny byc duszone z maslem i koperkiem w sosie
smietanowym..
a dojrzale borowiki - duszone..
czemu nazywacie to sosem z przwdziwkow?
Prawdziwki mozna tez zawekowac.
Umyc, szybko, zeby nie byly nasaczone woda, pokroic jak na duszenie, lekko
poddusic na sporej ilosci masla z niewielka domieszka wody, posolic, wlozyc
gorace do sloika, zakrecic, odwrocic sloik do gory dnem.. Jak ktos chce byc
bardzo pewne, to moze pasteryzowac, ale moim zdaniem [wypraktykowanym] szkoda
czasu.
Przechowywac w chlodnym miejscu.
Przygotowanie do jedzenia:
Poddusic na masle spora cebule pokrojona w kostke, dodac grzyby z otwartego
sloika, doprawic sola i pieprzem, a takze smietana - jak niskoprocentowa, to
wtedy z maka.
Mniaaaaaaaaaaam... az mi slinka poleciala ..
smacznego
Barbara
|