Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gulasz Re: Gulasz

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Gulasz

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "flower" <f...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gulasz
Date: Thu, 8 Dec 2005 12:06:20 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 98
Message-ID: <dn9433$7el$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dn65np$2k5$1@proxy.provider.pl>
<1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: mgm.softman.com.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1134039972 7637 213.25.195.100 (8 Dec 2005 11:06:12
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Dec 2005 11:06:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:255001
Ukryj nagłówki


Użytkownik "bebekot" <b...@v...pl> napisał w wiadomości
news:1ab2.00000021.439810fc@newsgate.onet.pl...
> > Kuna&Zagiel napisał(a):
> > > Jak to robi kucharz w bufecie (nie chce nic zdradzić), że w gulaszu
jest
> > > taki przepyszny sos, nie pozostawiający żadnej zgagi, zawiesisty,
pachnący
> > > itd. Oprócz ziela angielskiego, listka laurowego, pieprzu itd, niczego
nie
> > > mogę się dopatrzyć. Próbowałem zwyczajnie z mąki ale to tylko ponura
> > > zasmażka. Dziękuję - będę korzystał z umiarem, bo Adwent - ale po
> > > Świętach!.......
> >
> > Poszukaj w archiwum przepisu na gulasz (chyba węgierski), jaki podawał
> > Władysław Los - jest tam wiele ciekawych uwag.
>
> Coś nie moge znaleźć w tych goglach.Wpisuje różne warianty ale nie widze
tego
> gulaszu Władysława. Moze ktoś pomoże

Proszę bardzo (cytuję za Władkiem):

Gulasz wegierski

1 kg wolowiny bez kosci
80 g smalcu
300 g cebuli
20 g papryki w proszku
sol, pieprz, kminek, czosnek
1 kg ziemniakow z takiego gatunku, ktory sie nie rozgotowuje
140 g papryki w strakach
60 g pomidorow

80 g maki, jedno jajko i odrobina soli na kluseczki csipetke

Mieso pokrajac w kostke. Cebule drobno posiekac i podsmazyc na zloto na
smalcu.
Teraz wazne: garnek zdejmujemy na chwile z ognia i z podsmazona cebula
mieszamy papryke w proszku, uwazajac, by sie nie przypalila i zachowala
kolor. Ta czynnosc jest jedna z podstawowych w kuchni wegierskiej.
Dodajemy mieso, solimy i dalej smazymy. Kiedy mieso jest obsmazone i pusci
sos dodajemy kminku, drobno posiekanego czosnku dolewamy odrobine wody i
dusimy pod przykryciem na malym ogniu, regularnie mieszajc i dodajac
odrobine wody w razie potrzeby. Mieso nie ma sie gotowac w wodzie, ale
dusic w gestym sosie.
Tymczasem kroimy w kostke ziemniaki, kroimy papryke i pomidory, zagniatamy
ciasto na kluseczki i walkujemy je do ok. 2 mm. grubosci.

Teraz nastepna wazna czynnosc: kiedy mieso jest juz prawi gotowe, zdejmujemy
pokrywke i pozwalamy odpoarowac calej wodzie. Wrzucamy ziemniaki i samzymy
je w pozostalym tluszczu z miesem, az sie zrobia szkliste. Zalewamy woda,
taka iloscia, zeby uzyskac gesta zupe, dodajemy pomidory i papryke i
gotujemy. Tymczasem z ciasta urywamy palcami kawaleczki wielkosci malego
paznokcia. Kiedy ziemniaki sa gotowe wrzucamy kuseczki wprost do zupy i
gotujemy az wyplyna.

To jest przepis na gulasz wegierski, w odmianie bogracsgulyas, czyli gulasz
z kociolka. Zupa ta jak widac z powyzszego robiona jest cala w jedynm
naczyniu, tradycyjnie kociolku wieszanym nad pasterskim ogniskiem, w ktorym
kolejno gotuja sie wszystkie skladniki. Dlatego tez uzywa sie do niej tylko
wody, a nie zadnych oddzielnie przygotowanych wywarow. W wariancie
restauracyjnym lub domowym mozna w ostatnim etapie dodac -- dla
zintensyfikowania smaku -- wywaru z kosci zamiast wody, ale nigdy wywaru z
warzyw.

Oprocz bogracsgulyas kuchnia wegierska zna tez zupe gulaszowa --
gulyasleves, ktora rozni sie tylko uzyciem mniejszej ilosci miesa (360 g) i
ziemniakow (800 g). Ponadto jest jeszcze falszywa zupa gulaszowa
(hamisgulyas leves) robiona jak zupa gulaszowa, ale bez miesa, za to z
uzyciem wywaru z 1/2 kg. kosci.

Ponadto Gundel wymienia nastepujace odmiany gulaszu:

Gulasz segedynski -- dodaje sie tylko 70 dkg ziemniakow oraz 25 dkg warzyw
(marchewka, pietruszka, seler) pokrajanych w kostke.
Gulasz z Alfoeld -- jak segedynski, ale bez kluseczek csipetke
Gulasz serbski -- jak bogracsgulyas, ale tylko 60 dkg ziemniakow i 60 dkg
posiekanej kapusty wloskiej
Gulasz fasolowy (babgulyas) -- jak bogracsgulyas, ale bez ziemniakow i bez
kminku. Razem z miesem gotujemy 35 dkg fasoli
Gulasz jagniecy (birkagulyas) -- uzyc 1,5 kg miesa jagniecego z koscia, na
koncu dodac do samku czerwonego wina
Gulasz a la Czango (Csangogulyas) -- zamiast kartofli dodaje sie 60 dkg
kwasnej kapusty, zamiat csipetke 60 dkg ryzu i na koniec doprawia 200 ml
kwasnej smietany
Gulasz baciarski (Betyargulyas)zamist surowej wolowiny uzywa sie miesa
wedzonego wieprzowego lub wolowego
Likoczanski gulasz wieprzowy -- daje sie mniej smalcu, uzywa wieprzowiny i
zamiast csipetke makaron nitki. Na wydaniu zaprawia kwasna smietana i
dosmacza odrobina cytryny.


--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.12 Wladyslaw Los
08.12 pterodaktyl
09.12 flower
09.12 medea
12.12 flower
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6