Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gulasz
Date: Thu, 08 Dec 2005 16:18:17 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 39
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <dn65np$2k5$1@proxy.provider.pl>
<1...@n...onet.pl>
<dn9433$7el$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.72.35.5
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1134055099 29902 80.72.35.5 (8 Dec 2005 15:18:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Dec 2005 15:18:19 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:255056
Ukryj nagłówki
In article <dn9433$7el$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "bebekot" <b...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:1ab2.00000021.439810fc@newsgate.onet.pl...
> > > Kuna&Zagiel napisał(a):
> > > > Jak to robi kucharz w bufecie (nie chce nic zdradzić), że w gulaszu
> jest
> > > > taki przepyszny sos, nie pozostawiający żadnej zgagi, zawiesisty,
> pachnący
> > > > itd. Oprócz ziela angielskiego, listka laurowego, pieprzu itd, niczego
> nie
> > > > mogę się dopatrzyć. Próbowałem zwyczajnie z mąki ale to tylko ponura
> > > > zasmażka. Dziękuję - będę korzystał z umiarem, bo Adwent - ale po
> > > > Świętach!.......
> > >
> > > Poszukaj w archiwum przepisu na gulasz (chyba węgierski), jaki podawał
> > > Władysław Los - jest tam wiele ciekawych uwag.
> >
> > Coś nie moge znaleźć w tych goglach.Wpisuje różne warianty ale nie widze
> tego
> > gulaszu Władysława. Moze ktoś pomoże
>
> Proszę bardzo (cytuję za Władkiem):
>
> Gulasz wegierski
>
> 1 kg wolowiny bez kosci
> 80 g smalcu
> 300 g cebuli
> 20 g papryki w proszku
etc.
Bardzo pęknie dziękuję za pamięć, tylko to dotyczy gulaszu w sensie
węgierskim , czyli zupy gulaszowej, czy bogracza po naszemu.
O gulaszach ?gęstych" też gdzieś tam pisałem.
Władysław
|