Data: 2007-05-06 10:11:44
Temat: Re: Gulasz i wino
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jazzstar" <j...@o...pl> wrote in message
news:f1k8n0$3v6$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "mucho mejor" <m...@g...pl> napisał w
wiadomości
> news:f1g65o$q6l$1@inews.gazeta.pl...
> > Jazzstar <j...@o...pl> napisał(a):
> >
> >> Witam.
> >> Mam pytanie, zamierzam zrobić gulasz na winie i tu moje pytanie.
Jakiego
> >> wina urzyć? Czerwone czy białe? Wytrawne czy nie?
> >
> > uŻyć czerwonego wytrawnego, byle tylko nie było zbyt podłe np. kwaśne bo
> > jak
> > wino nie dobre to i gulasz będzie zepsuty, ale jeśli google nie pomogły
to
> > faktycznie spróbuj lepiej bez wina.
>
> Więc było tak. Wino czerwone wytrawne. Posiekana marchewka, por, seler,
> cebula i czosnek zalane winem. Do tego włożyłem pokrojone mięso i
marynowało
> się to jakieś 8 godzin. Po wyjęciu z marynaty niepachnie i nie wygląda to
> najlepiej ale po ududszeniu efekt jest wspaniały.
Wino do gulaszu można dać do duszenia mięsa, albo też do sosu. Kwaśniejsze
dałbym do duszenia - mięso wyjdzie kruche, do sosu - lepsze - wpływa
poważniej na smak.
|