Data: 2002-12-21 12:55:23
Temat: Re: HELP - KAPARY [pączki]
Od: Paweł Niezbecki <t...@p...neostrada.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
@gi wrote:
|| Kapary:
||
|| "Pączki kwiatu krzewu kaparowego, którego ojczyzną są wybrzeża Morza
|| Śródziemnego. Marynuje się je w kwaśnej zalewie i pod tą postacią używa
|| jako przyprawy. Najbardziej cenione są kapary najmniejsze [czyli zapewne
|| do ok. 0,5 cm] w kolorze zielonofioletowym - ich smak jest pikantny i
|| gorzkawy. Włosi dodają je do pizzy, sosów, potrawek, przeróżnych sałatek
|| jarzynowych. Kapary stanowią elegancki dodatek do gotowanych na twardo
|| jaj, pikantnych sosów. Są ozdobą małych kanapeczek i wszelkich półmisków
|| wchodzących w skład zimnego bufetu."
||
|| P.
|
|
| ale nadal nie wiem co mam zrobić z pestkami - podać w tej postaci w jakiej
| są czy wydrążyć??
ale Ty masz zdaje się owoce kaparów!!
szczerze mówiąc, nie wiem, do czego się ich używa (owoców nawet nigdy nie
jadłem)
może zadzwoń do koleżanki (czy to jakaś ujma?)
p.
|