Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!xs4all!news.glorb.com!postnews.google.com!
e10g2000prf.googlegroups.com!not-for-mail
From: m...@w...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: HERBATA: zestaw do zaparzania herbaty w określonej temperaturze
Date: Sun, 30 Dec 2007 13:30:07 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 52
Message-ID: <2...@e...googlegroups.com>
References: <fk6fhp$u0l$2@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 77.113.52.114
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1199050208 7298 127.0.0.1 (30 Dec 2007 21:30:08 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Sun, 30 Dec 2007 21:30:08 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: e10g2000prf.googlegroups.com; posting-host=77.113.52.114;
posting-account=jdpZDAoAAABe1F9yh58ulteVkvyn504h
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT
5.1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:308143
Ukryj nagłówki
On 17 Gru, 19:35, PG <p...@o...pl> wrote:
> Witam,
>
> Czy ktoś z Was spotkał się z urządzeniem domowym, o pojemności powiedzmy
> 1-2 litry, które służy do zaparzania herbaty w ściśle określonej
> temperaturze, na zasadzie elektrycznego podgrzewania / termostatu. Ma to
> szczególne znaczenie przy zaparzaniu specyficznych zielonych herbat,
> które mogą stracić swoje właściwości przy przekroczeniu danej temperatury.
>
> Nie mogę czegoś takiego znaleźć.
>
> Z góry dziękuję.
>
> Pozdrawiam
Herbaty się zaparza wodą ok 75-85*C w zależności od rodzaju, a czarne
nawet 100*C, więc trzeba najpierw zasięgnąć języka o jaki rodzaj
herbaty chodzi. Ale z tego co mi wiadomo nie jest to ściśle określane
co do 1 stopnia, jest tolerancja, i można śmiało robić to na oko.
Ewentualnie można się wspomóc termometrem. Do utrzymywania temperatury
herbaty służy podgrzewacz który już niedługo bedzie można kupić w
sklepie www.dobreherbaty.pl. Generalnie w herbacie ważne jest to żeby
ją zaparzyć przy pomocy
zaparzacza:
wodąoodpowiedniejtemperaturze
-wodą o odpowiedniej jakości,
-wodą tylko 1 raz gotowaną
-odpowiednią "ilość" minut.
Po zaparzeniu herbaty wyciągamy zaparzacz z zawartością i stawiamy
dzbaneczek specjalny np. gliniany na specjalnym podgrzewaczu ( takim z
ogniem), możemy również filiżankę z herbata przechowywać w specjalnym
ocieplaczu do filiżanki z herbatą. Wszystkie tego typu akcesoria można
będzie wkrótce zakupić w
www. dobreherbaty.pl . Póki co można pod tym adresem sobie poczytać
wszelkie informacje na temat zaparzania herbaty i nie
tylko: http://www.dobreherbaty.pl/?cat=30 . A
jeśli ktoś ma jakieś pytania dotyczące parzenia Herbat zielonych,
białych, czerwonych, czarnych, żółtych, Pu-erh, Rooibos, itp, to
pytajcie sie na GG4693927.
Serdeczne życzenia z okazji Nowego Roku i nie tylko
Mirek
|