Data: 2000-09-08 10:53:40
Temat: Re: Hummus
Od: Szymon 'Zbooy' Madej <y...@c...edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 07 Sep 2000 12:59:07 +0200, Grzegorz GRYC
<g...@v...filg.uj.edu.pl> wrote:
>> Rok temu po raz pierwszy skosztowalam tej pasty i od tej pory stalam sie jej
>> wielbicielka. Przepyszna zwlaszcza z pita lub oliwkowym chlebkiem. Niestety
>> w tej chwili nie mam dostepu do tego smakolyku wiec chcialabym zrobic go
>> domowym sposobem - problem nie znam przepisu. Czy ktos moze mi pomoc?
>Proste jak drut :)
>Najpierw moczysz przez noc, a potem gotujesz ciecierzycę (do zdobycia
>głownie w sklepach z tzw. zdrową żywnością).
Ja zawsze robię z puszkowanej (do dostania we wszelkich
supermarketach) - może mniej stylowo, ale duuużo szybciej :-))
>W tzw. międzyczasie robisz sos z soku z cytryny (jedna), czosnku
>(powiedzmy, na początek 2 ząbki... na początek powiedziałem...), oleju
>sezamowego (2 łyżki) i soli.
Tak naprawdę nie powinno się dawać oleju sezamowego tylko _pastę_
sezamową (ja mam firmy Woh Hup czy jakoś tak, też do dostania w dużych
sklepach), a oprócz tego lać dobrą oliwę.
Aha, jeszcze ważne są przyprawy - kminek zmielony pól na pół z
kolendrą!
Smacznego,
zbooy
--
Szymon 'Zbooy' Madej
y...@c...edu.pl
OZSR: http://www.cyfronet.krakow.pl/rowery/
ICQ: 4574531
|