Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Humus
Date: Fri, 26 May 2017 23:43:43 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 25
Message-ID: <oga7ju$enk$1@news.icm.edu.pl>
References: <oga3gf$b8n$1@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-65-72-80.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1495835070 15092 89.65.72.80 (26 May 2017 21:44:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 26 May 2017 21:44:30 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:45.0) Gecko/20100101 Thunderbird/45.8.0
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <oga3gf$b8n$1@sunflower.man.poznan.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377002
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-05-26 o 22:34, tandoori.curry pisze:
> Witam wszystkich. To mój pierwszy post a dotyczy przygotowania
> humusa. Jadłem to raz i bardzo mi to smakowało. Po kilku próbach
> raczej nieudanych (przepisy z internetu)zniechęciłem się ((. Czy zna
> może ktoś z Was wypróbowany i sprawdzony przepis na tahini/humus ?
> Będę wdzięczny.
Przepis na Hummus
Przepis na hummus jest prosty. Hummus to pasta z ciecierzycy lub inaczej
cieciorki wywodząca się z kuchni arabskiej. Przepis na hummus ulega
ciągłym delikatnym modyfikacjom, każdy ma swój ulubiony i ten, który
smakuje mu najbardziej. Podstawa pasty hummus jest ugotowana
ciecierzyca, czosnek, cytryna i pasta tahina. Do tego kumin mielony,
sól, oliwa. Można jednak pokusić się o dodanie suszonych pomidorów,
zioła jak bazylię, tymianek, ale również smażoną cebulę, lub wędzona
paprykę. Możliwości jest bardzo dużo!
Mój ulubiony przepis na hummus to właśnie ten. Powstaje fantastyczny
hummus, idealny do pieczywa, warzyw surowych, jako dip, jako smarowidło
do bułek i chlebka pita. Pycha, no pycha i już!
http://www.olgasmile.com/przepis-na-hummus.html
--
animka
|