Data: 2011-01-12 01:57:49
Temat: Re: I masełko też szwarcowane...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 12 Jan 2011 02:45:13 +0100, Ikselka napisał(a):
> http://www.biomedical.pl/aktualnosci/producenci-masl
a-oszukuja-konsumentow-223.html
>
> "(...)Przeprowadzona analiza pozwala stwierdzić, że wśród zakupionych
> próbek, mianem "czystego" masła, bez dodatku tłuszczów roślinnych, określić
> można jedynie Masło Ekstra z Warlubia firmy Jagr. W jego przypadku udział
> żadnego spośród analizowanych kwasów tłuszczowych nie odbiegał w znaczący
> sposób od typowych dla masła wartości.
>
> Pozostałe produkty nie powinny być nazywane masłem, ponieważ tłuszcz
> mleczny w większym lub mniejszym stopniu zastąpiony został w nich tłuszczem
> roślinnym, o czym najwyraźniej zapomnieli poinformować nas producenci.
> Wyjątkiem jest produkt firmy Laktopol, na etykiecie którego znaleźć możemy
> podaną drobnym drukiem informację o dodatku tłuszczów mieszanych.(...)"
Sorry, miało być na "kuchnię". I leci.
|