Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: " Jeff" <j...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: IG paczka i faworkow
Date: Wed, 20 Sep 2006 16:09:49 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 42
Message-ID: <eerp4d$g32$1@inews.gazeta.pl>
References: <eer8o7$pr$1@atlantis.news.tpi.pl> <eerfkh$7nk$1@inews.gazeta.pl>
<eerltg$pbm$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 70.55.54.165
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1158768589 16482 172.20.26.238 (20 Sep 2006 16:09:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Sep 2006 16:09:49 +0000 (UTC)
X-User: jef_f
X-Forwarded-For: 172.20.6.164
X-Remote-IP: 70.55.54.165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:54843
Ukryj nagłówki
Chesky <c...@c...com> napisał(a):
>
> Użytkownik " Jeff" <j...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości news:eerfkh$7n
> k$...@i...gazeta.pl...
> > Chesky <c...@c...com> napisał(a):
> > > paczek czy tez faworki w 100g posiadaja srednio
> > > 40g tluszczu. Skoro tluszcz spowalnia rozklad
> > > glukozy (np nutella ktora ma ig ok 35) to dlaczego
> > > paczek/faworki posiadaja IG okolo 80-85 , ktore
> > > to skolei nawiasem maja wiecej tluszczu niz taka nutella.
> > ...tluszcz nie moze spowalniac rozkladu glukozy, bo glukoza sie nie rozklada.
> oj lapiesz mnie za slowka a dobrze wiadomo o co mi chodzi,
> trawienie weglowodanow...
> daj mi odpowiedz prosze jesli wiesz.
..IG - jest to wskaznik informujacy o tym jak zwieksza sie poziom glukozy we
krwi w odpowiedzi na dana ilosc spozytych weglowodanow w prownaniu do
pozywienia standardowego (zwykle czysta glkukoza lub bialy chleb).
W przypadku pozywienia zawierajacego malo protein lub tluszczu, ten wskaznik
odzwirciedla dosc dokladnie wzrost poziomu glukozy na poziomie krwi w wyniku
spozycia pokarmu zawierajacego weglowodany...
Nieco inaczej jednak wyglada sytuacja kiedy spozyta zywnosc, zawiera
mieszanine tluszczy z weglowodanami i proteinami.
W przypadku gdy weglowodany sa spozywane z tluszczami, ktore spowalniaja
oproznianie zawartosci zoladka, IG jest nizsze, ale dlatego, ze tluszcz
podobnie jak proteiny, powieksza wyrzut insuliny w odpowiedzi na ilosc glukozy
ktora wraz z tluszczem i proteinami pojawiajawila sie we krwi.
W przykladzie ktory podajesz, zjedzenie poczkow powoduje mniejszy wyrzut
insuliny anizeli zjedzenie nutelli....
Jeff
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|