Data: 2012-05-06 20:02:46
Temat: Re: Ikselko.....
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 06 May 2012 21:59:55 +0200, Paulinka napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 06 May 2012 21:45:11 +0200, Paulinka napisał(a):
>>
>>> medea pisze:
>>>> W dniu 2012-05-06 21:09, Bbjk pisze:
>>>>> Nasza Qra się pojawiła jakoś chyba koło 2003? Medea też w tej okolicy?
>>>> Ja w ogóle w 2003 zaczęłam czytywać grupy. Chyba od psd, ale na kuchnię
>>>> niemal w tym samym czasie zajrzałam po raz pierwszy.
>>>>
>>>> Moje przepisy "gwoździe" (czyli takie, które towarzyszą mi już od lat i
>>>> zawsze się udają) z prk to: biszkopt Magdy Basset i pierniczki Anki P.
>>> A ja ciastka teściowej Kruszyny i leczo Władka Łosia, mój tata
>>> stwierdził, ze jego leczo przy moim wymięka. Przypuszczam, ze to zasługa
>>> przesmażenia cebuli z papryką w proszku jest tu sekretem :)
>>
>> Podgrzewanie papryki w proszku z tłuszczem; z tym "przesmażeniem" raczej
>> pojechałaś, chodzi jedynie o wydobycie smaku i koloru (rozpuszczenie
>> olejków i barwników) w gorącym tłuszczu. Takie prawdziwe smażenie
>> karmelizuje paprykę, która wtedy robi się gorzka oraz traci kolor na rzecz
>> brzydkiego brązu.
>
> O proszę, jak się ładnie wpisałaś w moją myśl z poprzedniego posta 333-)
> Nie, nie palę cebuli z papryką w proszku.
A mówiłam o paleniu? - skąd ta nerwowa i nieuzasadniona reakcja?
|