Data: 2006-02-15 09:39:36
Temat: Re: Ile czasu gotować jajko na miękko?
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Anna Styś wrote:
> Dzięki. Ugotuje teraz te 3 minutowe. Ciekawe czy bedzie córci smakowało?
koledzy eksperymentatorzy stwierdzili, że można ugotować jajko na miękko
z doskonale ściętym białkiem i płynnym żółtkiem gotując je w
temperaturze 46 +- 1 stopień przez dłuższy czas. Żółtko ścina się w
temperaturze > 48 stopni, białko > 44 stopnie. Ale czy to prawda, nie
wiem. Jadłem takowe jajko gotowane w autoklawie nastawionym na 46 stopni
i jajo było tam przez godzinę. Było na miękko. Ale stawianie autoklawu w
domu do gotowania jajek to chyba lekka przesada ;-)
Waldek
|