Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeeds.belnet.be!news.belnet.be!news2.kpn
.net!news.kpn.net!news1.kpn.net!212.115.192.220.MISMATCH!news2.zeelandnet.nl!dr
eaderd.zeelandnet!not-for-mail
From: "Danka" <j...@z...nl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@e...net.ae>
Subject: Re: Ile razy ?
Date: Fri, 6 Oct 2000 22:49:35 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Lines: 33
Message-ID: <39de3ace$0$87317@news2.zeelandnet.nl>
NNTP-Posting-Host: kbl-gs148.zeelandnet.nl
X-Trace: dreaderd.zeelandnet 970865358 87317 212.92.72.148
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35097
Ukryj nagłówki
Nie wiem, ale czy nie powinno sie do glebokiego smazenia uzuwac specjalnie
do tego przeznaczonego tluszczu? Nie wiem tylko czy w Polsce juz mozna go
kupic w zwyklym sklepie, a nie tylko w hurtowni spoz., gdzie sprzedaja go w
wielkich bekach, bo sa przeznaczone glownie do restauracji. A to naprawde
fajna rzecz, mozna to kupic w kostach ( jak margaryne ) lub w plynie, a do
tego nie pali sie tak szybko jak zwykly olej.
Moim zdaniem przy uzytku domowym - we frytownicy, a nie w garnku - nie ma
potrzeby po jednorazowym uzyciu wylewac zaraz tego tluszczu. Mozna chyba
zrobic w nim kilka razy frytki lub inne smakowitosci i nikomu to nie powinno
zaszkodzic. Gdy pojawia sie jakies "fusy" np. po paluszkach rybnych, to
mozna go przefiltrowac. Pewnie znajda sie fachowcy i specjalisci, ktorzy
wiedza dokladnie jakie zwiazki tworza sie w takim tlyszczu, ale badzmy
szczerzy - kto w domu wylewalby do smieci prawie 2l oleju po zrobieniu w nim
raz frytek?
Przeciez serce boli!
Pozdr.,
Danka
"Tom.W" <d...@e...net.ae> schreef in bericht
news:39DCE0AC.641FD45D@emirates.net.ae...
> Hej!
> Czy macie jakies zasady dot. uzywania oleju do"glebokiego
> smazenia"-frytek,paczkow itp? Najlepiej byloby uzyc oleju tylko raz ale
> troche szkoda od razu wylewac. Wiec co? Filtrowac czy wystarczy tylko
> zlac to co ponad osadami?
> Ile razy go mozna uzyc dwa ,trzy ? Cztery to juz chyba gruba przesada!
> pozdrowka
> Tom
> --
> Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
> http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|