Data: 2000-10-10 18:01:47
Temat: Re: Ile razy ?
Od: "Jerzy" <j...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Danka <j...@z...nl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:39de3ace$0$8...@n...zeelandnet.nl...
> Nie wiem, ale czy nie powinno sie do glebokiego smazenia uzuwac specjalnie
> do tego przeznaczonego tluszczu?[...] Pewnie znajda sie fachowcy i
specjalisci, ktorzy
> wiedza dokladnie jakie zwiazki tworza sie w takim tlyszczu, ale badzmy
> szczerzy - kto w domu wylewalby do smieci prawie 2l oleju po zrobieniu w
nim
> raz frytek?
Ja!!! A dlaczego? Właśnie z poniższych powodów.
Tłuszcze jadalne przechowywane w złych warunkach psują się [światło, tlen,
woda].
Dłuższe przechowywanie tłuszczu bez ograniczenia dostępu tlenu [odkręcona
butelka] powoduje jego jełczenie, które polega na hydrolitycznym rozkładzie
tłuszczów i utlenieniu uwolnionych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które
ostatecznie przekształcają się w pochodne aldehydowe o ostrym, nieprzyjemnym
zapachu. Taki tłuszcz użyty do głębokiego smażenia np. frytek świeżo umytych
pod wodą spowoduje uwalnianie kwasów tłuszczowych z tłuszczów [na skutek
reakcji z wodą].
Tłuszcze używane do głębokiego smażenia łatwo się psują , zwłaszcza gdy
smażenie jest przerywane lub gdy nie w pełni wykorzystuje się pojemność
naczynia do smażenia. Olej taki czernieje, gęstnieje, ma nieprzyjemny zapach
i pieni się. Zużyty olej jest szkodliwy i dlatego należy go wyrzucić.
> Przeciez serce boli!
Raczej wątroba wysiada.
Pozdrawiam Jerzy.
|