Data: 2000-04-12 17:55:43
Temat: Re: Indyk ?
Od: "Feliks" <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Slavek" <s...@u...net> wrote in message
news:38F493B4.8980C3A7@usa.net...
> W sobote mamy male spotkanie polaczone z degustacjami win i serow.
> Jako podstawowe danie moja malzonka wymyslila sobie.... indyka.
> Ja personalnie nie jestem wielkim wielbicielem potraw z indyka, ale moze
> ktos zechce sie podzielic ze mna jakims nowym "odkryciem" na indora.
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
Mysle, ze Ci sie troszke zejdzie z pieczeniem bo piecze sie ok 20-25 minut
na funt wagi ptaka, czyli ok godziny na kilogram . Ja pieke indyka raz, dwa
razy w roku. Myje ptaka dobrze, nacieram go oliwa, masujac i
ugniatajac..robie to w zlewozmywaku. Potem nacieram mieszanina soli,
pieprzu, papryki..mozesz dodac sproszkowanych ziol. Do srodka klade cebule,
marchewke, jablka, selery...chodzi o to zeby mial cos w srodku...wtedy nie
bedzie suchy. Zwiazuje mu konce nog razem i zwiazuje skrzydelka...Ladniej
potem wyglada taki w "kupie"..Klade na "ruszt" wlozony do blaszki tak zeby
goraco bralo go od spodu tez. Jest szkola ktora kaze klasc go plecami do
gory a potem po godzinie przekrecic, ale ja tego nie robie...Leje do blaszki
biale wino i rosolek z puszki..Daje duza temperature zeby sie zarumienil, a
potem zmiejszam..delikatne czesci ktore moga sie przypalic, jak konce
skrzydel owijam folia..czy jesli piers jest zbyt ciemna klade na ptaka
kawal folii.. Podlewam indyka specjalna pipeta co pol godziny..mozna to
robic lyzka. Po czasie ktory podalem dla orientacji ruszam mu noge..jesli
jest luzna to znaczy, ze ptak jest OK. Mozna tez zbadac temometrem,. ale nie
wiem jaka musi byc temperatura w C. Wyjmuje ptaka i daje mu postac ok 20-30
minut...Lepiej sie kroi. Wypadalo by go pokazac gosciom przed pokrojeniem
lub kroic na duzym polmisku na stole.. Ale uwazaj bo bedzie mial duzo plynu
w srodku wiec wywal to ze srodka przed polozeniem go na polmisek.Kroi sie
najpierw uda, nogi, skrzydla potem kiedy zostanie sam kadlubek, piers w
ukosne niezbyt grube plastry.... Jesli masz to robic pierwszy raz radze sie
zastanowic...Kazda potrawe ktora sie chce uraczyc gosci trzeba przedtem
wyprobowac na domownikach...
Smacznego
F.
Aha...generalnie indyczka jest bardziej delikatna niz indor i wymaga
krotszego pobytu w piekarniku.
|