Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-ber
lin.de!acb22ee4.ipt.aol.COM!not-for-mail
From: Lukasz Madeksza <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: JAK???
Date: Fri, 31 Jan 2003 17:06:33 +0100
Organization: private
Lines: 102
Message-ID: <b1e6uf$1181r5$2@ID-138523.news.dfncis.de>
References: <b1e3r2$duh$1@topaz.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: acb22ee4.ipt.aol.com (172.178.46.228)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1044029200 34867045 172.178.46.228 (16 [138523])
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; de-AT; rv:1.3a) Gecko/20021212
X-Accept-Language: en-us, en, de, pl
In-Reply-To: <b1e3r2$duh$1@topaz.icpnet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144945
Ukryj nagłówki
1. http://www.bytow.pl/kuchnia/4680.htm
Sałatka porowo-kukurydziana
Składniki :
POR 1 szt. (surowy)
KUKURYDZA 1 puszka
SER ŻÓŁTY 10 dkg.
PAPRYKA 1 szt.
OGÓRKI KISZONE 3 szt.
WĘDLINA 10 dkg.
NAĆ 1 pęcz.
MAJONEZ
SÓL
CUKIER
PIEPRZ
Czas przygotowania : 20
Przepis na 16 osób
Składniki pokroić, połączyć i wymieszać ze sobą.
2. http://www.bytow.pl/kuchnia/2228.htm
Sałatka z gotowanych porów
12 porów,
sól,
sos winegret,
posiekany szczypiorek
Pory opłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzenie i ciemne liście, raz
jeszcze dokładnie wypłukać. Zalać lekko osoloną wodą, gotować na średnim
ogniu 15-20 min. Pory dokładnie osączyć, polać sosem winegret, odstawić
na godzinę, odcedzić sos, ułożyć na salaterce, posypać szczypiorkiem,
pokropić sosem.
3. http://www.bytow.pl/kuchnia/575.htm
Sałatka z porów 1
3 pory (40-50 dag),
12 czarnych oliwek bez pestek,
pieprz i sól,
Pory opłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzenie oraz jedną trzecią
zielonych liści. Następnie przepołowić pory wzdłuż i jeszcze raz
dokładnie opłukać. Każdą połówkę
przekroić wzdłuż.Pory włożyć do garnka z wrzącą osoloną
wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu 3-4 min.,
następnie dokładnie osączyć na sitku i ułożyć na
podłużnym półmisku.
SOS:
4 łyżki oliwy,
sok z 1/2 cytryny,
cukier i sól,
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą
i cukrem. Pory polać sosem i obficie posypać pieprzem.
Sałatkę przybrać oliwkami i schłodzić w lodówce.
4. http://www.bytow.pl/kuchnia/576.htm
Sałatka z porów 2
2 pory, 3 jaja, ogórek konserwowy, pół pęczka natki pietruszki, mały
słoik majonezu, musztarda, sól, pieprz Pory pokroić w cienkie plasterki,
lekko sparzyć wrzątkiem i od razu odcedzić. Ugotowane na twardo jajka
zetrzeć na tarce z dużymi otworami,ogórek pokroić w kostkę i drobno
posiekać natkę pietruszki. Połączyć składniki, dodać majonez, musztardę,
sól i pieprz. Sałatę sporządza się 1-2 godziny przed podaniem.
5. http://www.bytow.pl/kuchnia/2240.htm
Sałatka z porów i pomidorów
4 pomidory,
1 sałata,
2 pory,
2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki,
bazylia
Sos:
2 łyżki octu,
6-8 łyżek oliwy lub oleju,
pół łyżeczki musztardy,
pół łyżeczki cukru,
sól, pieprz,
roztarty ząbek czosnku
Ocet i oliwę wlać do słoika twist, dodać czosnek i musztardę, wsypać
cukier, sól i pieprz, mocno zakręcić wieczko, wstrząsać przez 45 sekund,
wstawić do lodówki. Sałatę wypłukać w kilku wodach, osączyć, osuszyć w
czystej ściereczce, ułożyć na salaterce. Pomidory pokroić na cztery
części, ułożyć na sałacie. Pory opłukać pod bieżącą wodą, odciąć
korzenie i ciemne liście, naciąć głęboko wzdłuż i raz jeszcze wymyć,
osączyć, grubo posiekać, włożyć do salaterki z sałatą i pomidorami.
Sałatkę posypać zieleniną. Sos wstrząsać przez 45 sekund, polać sałatkę,
wymieszać podrzucając, podawać natychmiast.
Pozdrawiam
--
Lukasz Madeksza
ICQ# 71995227
|