Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newshu
b.sdsu.edu!hwmnpeer01.lga!hwmedia!news.highwinds-media.com!cycny01.gnilink.net!
spamkiller.gnilink.net!gnilink.net!trnddc08.POSTED!0131c421!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <dvf8k9$o7v$1@proxy.provider.pl>
Subject: Re: Ja jeszcze podrążę temat...
Lines: 45
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Message-ID: <cdGSf.280$hC.95@trnddc08>
Date: Fri, 17 Mar 2006 21:53:12 GMT
NNTP-Posting-Host: 71.125.163.142
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trnddc08 1142632392 71.125.163.142 (Fri, 17 Mar 2006 16:53:12 EST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 Mar 2006 16:53:12 EST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263317
Ukryj nagłówki
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:dvf8k9$o7v$1@proxy.provider.pl...
> Przepraszam, że tak zanudzam, ale sprawa garnków mnie niebagatelnie
> nurtuje ostatnio ;-).
> Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia z garnkami/patelniami z powłoką
> tytanową lub ceramiczną? Bardzo prosiłabym o jakiekolwiek uwagi. Czy ta
> warstwa tytanowa jest zblizona do teflonu? Jak to się sprawdza? Też się
> tak łuszczy jak teflon? Z ceramiczną to sobie mogę wyobrazić, co
> ewentualnie może się stać, np. peknąć przy uderzeniu albo coś podobnego.
> Nikt z grupy nie miał do czynienia z garnkami Fissler albo Silit?
Jak juz pisalem, mam pam pare garnkow z powloka tytanowa firmy Scanpan i
tylko o nich moge sie wypowiadac. Tytan sie nie luszczy choc nieco sie
drapie - ale sa to rysy powierzchniowe, nie siegajace podloza i nie
wplywajace na nieprzylepialnosc garnka. O jakosci tych garow swidczy to, ze
sa uzywane takze w kuchniach restauracyjnych. Ale sa to drogie gary i tytan
jest napylony na gruba i ciezka warstwe aluminum. I w tym wlasnie rzecz -
podloze, nie tylko co na nim jest napylone. Tanie garnki sa robione z
blachy itp. a drogie garnki albo z zeliwa albo z aluminium czy anodyzowangeo
aluminium, z nierdzewnej stali itp. i dobrze i rownomiernie przewodza
cieplo. Ale jak juz powiedzialem i tak od garnkow teflonowych czy tytanowych
wole garnki z nierdzewnej stali z dnem z alumnium bez zadnych polowk
nieprzylepnych. Rozgrzewaja sie szybko, rownomiernie i wymagaja mniej
energii (gdyz gotuje sie wszystko na "mniejszym gazie") niz inne garnki.
Poza tym mozna je wlozyc do piecyka, myc w zmywarce, etc.
W wielu sytuacjach garnki nieprzylepne sa OK ale jesli sie cos przylepi w
"normalnym" garnku to zywkle wina kucharza, np. klasyk, zimna patelnia,
zimny tluszcz - to gwarancja przylepienia sie potrawy.
A teraz rada, wynikajaca z dlugoletniego gotowania: jesli nie chcesz
wydawac mnostwa pieniedzy na "designer" garnki, to kup przecietne gary i
zmien co pare lat. Wychodzi taniej, bo dobre gary sa bardzo drogie. (W
zamian kup sobie dwa naprawde dobre noze...Bardziej uzyteczne niz komplet
garnkow...) Ja kupuje gary ktore mi sa potrzebne, patrzac na ich
funkcjonalnosc i jakosc bez ogladania sie czy sa w zestawie i jak wygladaja.
Zestawy sa dla pseudo kucharzy.
--
><eM eL><
"The traveler doesn't know where he's going, and the tourist doesn't know
where he is."
-- Henry Rollins
|