Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jablka - raczej nie na slodko Re: Jablka - raczej nie na slodko

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jablka - raczej nie na slodko

« poprzedni post
Data: 2003-10-22 11:20:19
Temat: Re: Jablka - raczej nie na slodko
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik " a to echooo" <e...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bn5h1e$f1i$1@inews.gazeta.pl...

> Dzięki, dzieki, dzieki...i watrobki i jablka-jarzynka wygladaja smakowicie
> (niestety do przepisu ze strony Mniam sie nie dostalem).

No to wklejam:

składniki
pół kilograma parówek drobiowych
dwie duże cebule
dwa duże, twarde i kwaśne jabłka
szklanka piwa
pół szklanki bulionu [np. pół kostki rosołowej rozpuszczonej w gorącej
wodzie]
dwie łyżki oleju
łyżeczka majeranku
odrobina chilli
sól - bardzo mało, albo wcale
świeżo zmielony pieprz

sposób przygotowania
Doskonała to potrawa na "niskobudżetową" imprezkę. Szybkie, tanie okropnie i
naprawdę smaczne!

Najpierw parówki - obieram je z osłonek, kroję na kawałki o długości około 2
cm. Podsmażam na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią ze wszystkich stron.
Parówki zdejmuję z patelni i wrzucam na pozostały tłuszcz cebule pokrojone
[oczywiście wcześniej obrane] na ósemki - kawałki cebuli powinny być raczej
duże. Cebulę smażę do zeszklenia. Kiedy prawie miękka, dodaję parówki i
wrzucam jabłka pokrojone w ósemki i pozbawione gniazd nasiennych -
koniecznie ze skórą! Skóra jabłek nada potrawie zdecydowanego charakteru.

Wszystko smażę około 2 minut często mieszając. Teraz do potrawy wlewam piwo,
bulion i dodaję przyprawy. Z solą bardzo uważam - niekiedy nie trzeba jej
zupełnie dodawać - parówki bowiem same w sobie są okropnie słone. Całość
przykrywam i duszę na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie sprawdzam
potrawę - jeśli jeszcze dużo w niej sosu - odkrywam ją i gotuję kilka chwil
na dużym ogniu, by sos odparował - potrawa powinna być raczej gęsta.

I to wszystko - na talerzu potrawę posypuję świeżo posiekaną natką
pietruszki. Doskonale smakuje z bagietką albo z chlebem razowym - tak z
chlebem razowym jest najlepsze - aromat gotowanego piwa doskonale się z nim
komponuje. Do popicia oczywiście piwo - to samo, które zostało dodane do
potrawy.

--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem