Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "michalek" <m...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak czekoladę do picia?
Date: Wed, 13 Nov 2013 16:14:02 +0100
Organization: Netia S.A.
Lines: 36
Message-ID: <l605o4$9d5$1@mx1.internetia.pl>
References: <l5vjce$g71$1@mx1.internetia.pl>
<528356f9$0$2300$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 77-255-234-137.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mx1.internetia.pl 1384356420 9637 77.255.234.137 (13 Nov 2013 15:27:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 13 Nov 2013 15:27:00 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-Priority: 3
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353188
Ukryj nagłówki
Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:528356f9$0$2300$65785112@news.neostrada.pl...
>> Czy ktoś z Was robił czekoladę do picia taką metodą na surowcach
>> bardziej podstawowych niż gotowa tabliczka?
>
> Porządna czekolada potrafi mieć nawet 70% masy kakaowej, najsłabsza
> powinna mieć przynajmniej 35%, natomiast kakao _w_proszku_ (bo nie mówisz
> chyba o nasionach kakaowca?) pewnie co najwyżej 20%. W jaki więc sposób
> można oczekiwać tego samego efektu?
>
> Czekolada jest surowcem jak najbardziej podstawowym do produkcji
> prawdziwej pitnej czekolady.
>
> Ewa
No OK, to jest jakiś argument. Coś czego nie brałem pod uwagę.
Ale z drugiej strony, kiedy w przepisach sugerują dawanie 0,5l mleka
plus 100-200g śmietanki 30% na 1-2 tabliczki czekolady (raczej
zwykłej czyli ok.30%) to biorąc _kakao_w_proszku (czyli składające
się z powiedzmy 20% ziarna kakaowca) to przy mniejszym dolewaniu
mleka/śmietanki.... może można coś dobrego uzyskać.
Może uporządkujmy. Tabliczkę czekolady można rozpuszczać i użyć,
ale trochę większą frajdę chyba sprawiłoby uzyskanie płynnej czekolady
z rozdrobnionych ziaren kakaowca czyli tegoż _kakao_w_proszku.
Chyba, że niezbędnym składnikiem pitnej czekolady są emulgatory,
przciwutleniacze itp. zawarte w tabliczce czekolady :)
Myślę, że na liście dyskusyjnej "kuchnia" nie muszę się tłumaczyć dlaczego
barszcz czerwony chcę ugotować z buraków, warzyw, mięsa itp.
a nie rozcieńczyć gotowy koncentrat barszczu :)
m
|