Data: 2006-10-16 12:06:58
Temat: Re: Jak dlugo mozna przechowywac kompoty i konfitury ?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Andrzej" <a...@p...onet.pl> napisal w wiadomosci
news:egvs5m$udn$1@news.onet.pl...
>
> Uzytkownik <b...@w...pl> napisal w wiadomosci
> news:1160998505.455196.123610@i3g2000cwc.googlegroup
s.com...
> Odkrylismy w piwnicy domu zmarlej ciotki pomieszczenie w którym
> przechowywala kompoty , dzemy i konfitury.
> Z wygladu wszystkie sa OK a i po otwarciu nie mozna im nic zarzucic
> bo i smak subtelny.
> Problem w tym ze ciotka zmarla 14 lat temu i prawdopodobnie zostaly
> one wykonane przed tym czasem.
> Jak sadzicie czy mozna spozywac te delikatesy bez uszczerbku na
> zdrowiu ?
>
> osobiscie bym sie bal to spozywac, ale mozna z tego zrobic wspaniale wino
> i to sam przerabialem
Jesli nadaje sie na wino, to i na zjedzenie na surowo.
Generalnie, jesli nie ma sladów zepsucia czy plesni, to jesc mozna. Co
prawda 14-letnich nie jadlem, max to byly 7 - 8 lat. Ale bez obwachania
osobistego i skosztowania kazdego sloiczka zadnej gwarancji nie daje.
DJD
|