Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak dobrze ostrzyc noże ?
Date: Mon, 17 May 2004 04:06:46 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 35
Message-ID: <c896pq$bar$1@inews.gazeta.pl>
References: <c87bjg$pq9$1@news.onet.pl> <c87g4f$r6q$1@inews.gazeta.pl>
<4...@n...home.net.pl> <c88k1q$t87$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-209-229.wroclaw.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1084759674 11611 81.190.209.229 (17 May 2004 02:07:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 May 2004 02:07:54 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:201845
Ukryj nagłówki
Shrek wrote:
>> 3. To samo zrobic z druga strona ostrza jezeli nóz ma byc ostrzony z
>> dwóch stron. Praworeczni powinni ostrzyc 70 procent prawej strony i
>> 30 procent lewej strony, leworeczni odwrotnie (podejrzewam ze chodzi
>> o noze "sztylety" które maja ostrza z dwóch stron)
>
> Nie. Tradycyjne noze Japonskie nie maja nic wspolnego ze sztyletami.
> Ostrze jest z jednej strony, natomiast jest niesymetrycznie ostrzone.
> Z jednej stronie jest plaskie (prawie plaskie), z drugiej jest
> ostrzone. Po plaskiej stronie ostrzy sie tylko o tyle, zeby wyrownac
> krawedz (to te 30%) po ostrzeniu "wlasciwej" strony (tej, ktora sie
> ostrzy 70%).
> To tak z grubsza.
>
> Polecam:
> http://www.japanese-knife.com/main.shtml
>
> Tam widac, "niesymetrycznosc" ostrza na niektorych obrazkach.
>
> Pozdr.,
> Shrek
===
Tak właśnie ostrzę swoje noże. Żadnych wynalazków w postaci kółek, czy
wirujących innych kręgów. Nóż tnie nie tyko skórkę pomidora, ale, jako
najlepszy sprawdzian, za *pierwszym* razem rozcina skórę skórę drobiową,
zwłaszcza indyczą (gruba i trwarda). Również pięknie odcina wszelkie błony,
czego tępym nożem nie da się w żaden sposób zrobić. Warunek: ostrzyć przed
każdym użyciem.
Takim nożem również pięknie się sieka. Nie zjeżdza on z "trasy", można więc
precyzyjnie ustalać grubość siekanej np. kapusty, innych jarzyn, czy też
cieńko kroić plasterki mięsa.
waldek
===
|