Data: 2004-05-17 02:06:46
Temat: Re: Jak dobrze ostrzyc noże ?
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Shrek wrote:
>> 3. To samo zrobic z druga strona ostrza jezeli nóz ma byc ostrzony z
>> dwóch stron. Praworeczni powinni ostrzyc 70 procent prawej strony i
>> 30 procent lewej strony, leworeczni odwrotnie (podejrzewam ze chodzi
>> o noze "sztylety" które maja ostrza z dwóch stron)
>
> Nie. Tradycyjne noze Japonskie nie maja nic wspolnego ze sztyletami.
> Ostrze jest z jednej strony, natomiast jest niesymetrycznie ostrzone.
> Z jednej stronie jest plaskie (prawie plaskie), z drugiej jest
> ostrzone. Po plaskiej stronie ostrzy sie tylko o tyle, zeby wyrownac
> krawedz (to te 30%) po ostrzeniu "wlasciwej" strony (tej, ktora sie
> ostrzy 70%).
> To tak z grubsza.
>
> Polecam:
> http://www.japanese-knife.com/main.shtml
>
> Tam widac, "niesymetrycznosc" ostrza na niektorych obrazkach.
>
> Pozdr.,
> Shrek
===
Tak właśnie ostrzę swoje noże. Żadnych wynalazków w postaci kółek, czy
wirujących innych kręgów. Nóż tnie nie tyko skórkę pomidora, ale, jako
najlepszy sprawdzian, za *pierwszym* razem rozcina skórę skórę drobiową,
zwłaszcza indyczą (gruba i trwarda). Również pięknie odcina wszelkie błony,
czego tępym nożem nie da się w żaden sposób zrobić. Warunek: ostrzyć przed
każdym użyciem.
Takim nożem również pięknie się sieka. Nie zjeżdza on z "trasy", można więc
precyzyjnie ustalać grubość siekanej np. kapusty, innych jarzyn, czy też
cieńko kroić plasterki mięsa.
waldek
===
|