Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!new
sfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr
.edu!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak "ominac" grill?
References: <3...@k...net.pl> <Fbhb5.52163$Qw1.1204761@news.tpnet.pl>
<3...@k...net.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 43
Date: Thu, 13 Jul 2000 10:17:26 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.94
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 963508425 207.71.218.94 (Thu, 13 Jul 2000 10:13:45 PDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Jul 2000 10:13:45 PDT
X-Received-Date: Thu, 13 Jul 2000 10:13:45 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31072
Ukryj nagłówki
Robert Keller wrote:
>
> Dorota wrote:
>
> > a czy moglabys podac ten przepis?
> > dzieki!
> > pozdrawiam
> > Dorota
> >
>
> Zeberka po meksykansku
> 1 kg zeberek
> 4 lyzki oleju
> 3/4 szkl. soku pomidorowego
> 3 lyzki miodu
> 2 zabki czosnku
> lyzka musztardy
> szczypta pieprzu cayenne
> papryka
> pieprz, sol
>
> Zeberka natrzec musztarda, olejem, pieprzem i pozostawic na co najmniej 2
> godz. w chlodnym miejscu. Z pozostalego oleju, soku pomidorowego, pieprzu
> cayenne, miodu, soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku przyrzadzic sos.
> Zeberka polozyc na grillu i piec ok. 20 min., czesto przewracajac i smarujac
> sosem. Podawac z warzywami z grilla, ziemniakami pieczonymi w folii lub
> pieczywem.
>
> Mam nadzieje, ze to sa wlasnie TE zeberka. No i co mam zrobic, nie posiadajac
> grilla? A, przepis znalazlam w jednej ksiazeczce wydawanej przez "Poradnik
> Domowy"
> Pozdrawiam
> Aneta
Mozesz je zrobic pod opiekaczem, czesto przewracajac, dosc daleko od
gazu. Na poludniu Stanow mieso wieprzowe gotuje sie przed grilowaniem.
moze sprobuj, w ten sposob nawet jesli sie szybko spieka na zewnatrz,
nie beda surowe w srodku. Przepis taki, jak podajesz powyzej, tylko, ze
mieso sie gotuje jakies 5 minut przed nacieraniem. Jesli zeberka sa
wolowe, to tylko pod opiekaczem, jesli sie nie ma grilla, i blisko ognia.
Magdalena Bassett
|