Data: 2000-07-13 17:17:26
Temat: Re: Jak "ominac" grill?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Robert Keller wrote:
>
> Dorota wrote:
>
> > a czy moglabys podac ten przepis?
> > dzieki!
> > pozdrawiam
> > Dorota
> >
>
> Zeberka po meksykansku
> 1 kg zeberek
> 4 lyzki oleju
> 3/4 szkl. soku pomidorowego
> 3 lyzki miodu
> 2 zabki czosnku
> lyzka musztardy
> szczypta pieprzu cayenne
> papryka
> pieprz, sol
>
> Zeberka natrzec musztarda, olejem, pieprzem i pozostawic na co najmniej 2
> godz. w chlodnym miejscu. Z pozostalego oleju, soku pomidorowego, pieprzu
> cayenne, miodu, soli, pieprzu i rozgniecionego czosnku przyrzadzic sos.
> Zeberka polozyc na grillu i piec ok. 20 min., czesto przewracajac i smarujac
> sosem. Podawac z warzywami z grilla, ziemniakami pieczonymi w folii lub
> pieczywem.
>
> Mam nadzieje, ze to sa wlasnie TE zeberka. No i co mam zrobic, nie posiadajac
> grilla? A, przepis znalazlam w jednej ksiazeczce wydawanej przez "Poradnik
> Domowy"
> Pozdrawiam
> Aneta
Mozesz je zrobic pod opiekaczem, czesto przewracajac, dosc daleko od
gazu. Na poludniu Stanow mieso wieprzowe gotuje sie przed grilowaniem.
moze sprobuj, w ten sposob nawet jesli sie szybko spieka na zewnatrz,
nie beda surowe w srodku. Przepis taki, jak podajesz powyzej, tylko, ze
mieso sie gotuje jakies 5 minut przed nacieraniem. Jesli zeberka sa
wolowe, to tylko pod opiekaczem, jesli sie nie ma grilla, i blisko ognia.
Magdalena Bassett
|