Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate
.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "bebekot" <b...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak sie robi PYZY ?
Date: 15 Nov 2005 19:38:05 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 36
Message-ID: <7...@n...onet.pl>
References: <dlcvr1$atf$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1132079885 31903 213.180.130.18 (15 Nov 2005 18:38:05
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Nov 2005 18:38:05 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 81.15.142.63, 192.168.243.37
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5)
Gecko/20041108 Firefox/1.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:252889
Ukryj nagłówki
> musze zrobic pyzy ale nie wiem jak ???? RATUJCIE !!!! bo mnie zona
> zabije...mam tylko 3 dni ;( najzwyklejsze z farszem miesnym
> pozdro
>
>
Podam Ci przepis na pyzy, które robi sie u mnie w rodzinie.Sa bardzo dobre. Nie
mają wprawdzie nadzienia ale chyba można je czymś nadziać.Tym bardziej, że moja
babcia często robi pyzy z nadzieniem jagodowym. Tak więc chyba mięsem tez można.
U mnie te pyzy je sie bez nadzienia do miesa z sosem.
1 kg mąki
5 jajek
10dkg drożdży
do 1/2 litra mleka
łyżka masła i łyżka smalcu
1 łyżka cukru
Rozkruszasz drożdże w ciepłym mleku (nie gorącym bo nic z tego nie wyjdzie)
dodajesz troche mąki tak aby rozczyn miał konsystencje ciasta nalesnikowego plus
cukier. Przykrywasz ściereczka i czekasz aż urośnie.
Następnie dodajesz całe jajka, szczypte soli, reszte mąki i na koniec roztopione
masło i smalec (ale tez nie gorące tylko ciepłe).Dobrze trzeba wyrobić, przykryć
ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu i czekac az ciasto urośnie.Ciasto nie
może być zbyt twarde ani zbyt luźne
Po wyrośnięciu formowac kulki.
W garnku przykrytym gazą zagotowac wode. Na tej gazie położyc kilka pyz,
przykryć np. wysoką przykrywką i gotowac na parze (nie wiem dokładnie ale moze
z 15 min.)
smacznego
bebekot
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|