Data: 2000-03-26 16:23:06
Temat: Re: Jak to jest z tym/ta sushi?/dlugie
Od: "Feliks" <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Robert Maron <r...@r...net> wrote in message
news:slrn8ds2rf.mh7.robmar@robmar.mimuw.edu.pl...
> On Wed, 22 Mar 2000 09:56:36 -0800, Magdalena Bassett <m...@w...net>
wrote:
> [...]
> : Rowniez istotne jest to, ze sushi je sie palcami, a nie paleczkami, wiec
kazdy
> khmmmm, khmmmmm
>
> [...]
> : Sushi moze byc rolowane i pokrojone na kawalki, z lisciem morszczynu na
> [...]
>
> znaczy - "lisc morszczynu" to Ci chodzi o wodorosty do susi;
> (zielone cienkie platy sprasowanych wodorostow, suche)
>
> [...]
> : Na nori rozprowadzic palcami garsc ryzu, do brzegow. Przeciagnac palcem
z
> : odrobina wasami przez srodek ryzu. Ulozyc na ryzu wzdluz brzegu maty
blizszego
> : do siebie 2 kawalki lososia i 2 kawalki ogorka. Zlapac brzeg maty i
zrolowac
> : sushi. Gdy jeszcze w macie, zgniesc troche obu rekoma, zeby wszystko w
srodku
> [...]
>
> a! Tobie chodzi o robione samemu przy stole, a nie otrzymane gotowe
> w knajpie, restauracji (bo tamte jemy zawsze paleczkami oczywiscie)
>
> to jeszcze bym dodal, ze ryz mozna rozprowadzac mala lopatka (lyzka) do
> ryzu; niekoniecznie palcami
>
Mozna sushi jesc i widelcem, nie wsadzaja za to do wiezienia...ja jem
paleczkami mocze w czym tam potrzeba i klade do ust, bo to tylko jeden kes,
sa tacy co jedza palcami, nawet w restauracji ( oczywiscie )...ale bylem
pare razy w sushi bar i zawsze widzialem jak japonscy spece nakladali i
ugniatali ryz ( i nie tylko ryz, ale wszystkie dodatki ) rekoma.... a robili
to nie tylko z wprawa, szybko i zgrabnie, ale jeszcze do tego ze swoistym
wdziekiem...
F.
F.
|