Data: 2002-12-21 23:38:07
Temat: Re: Jak ubić śmietanę z żelatyną?
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
wiadomości news:au2i4i$h5u$1@absinth.dialog.net.pl...
> No właśnie, mam ubic śmietanę z żelatyną do tortu wiśniowego. Ale jak
> i w jakich proporcjach? Dosypać tej żelatyny tak poprostu, czy też
> rozpuścić?
>
> Doradzcie, bo nie mam pojęcia.
> cherokee
zrob tak , jak ja robie przy torcie jogurtowym z truskawkami ( jest w
archiwum)
przeklejam czesc dotyczaca laczenia zelatyny z jogurtem, u Ciebie bedzie ze
smietana
z zelatyna smietana ( tak jak jogurt) tez bedzie sztywna, wiec nie wiem, czy
trzeba ja ubijac...
....Wypracowalam metode ktora daje 100 % sukces przy laczeniu jogurtu i
cieklej
zelatyny ( wiadomo ze jogurtu nie podgrzewamy tylko jest chlodny a przynajmn
iej w temp. pokojowej) Zalana niewielka iloscia wody zelatyne w postaci gumo
wego gluta o ksztalcie naczynia w ktorym sie moczylo doprowadzam do postaci
plynnej w goracej kapieli : czyli nastawiam na gazie rondelek z woda , do ni
ego wkladam kubeczek z glutem i mieszam lyzeczka .W ciagu 2 min. glut zamien
ia sie w plyn ,tyle ze cieply. Nastepnie do zlewu nalewam zimnej wody, wklad
am kubeczek i mieszam stale lyzeczka az sie zrobi chlodna plynna ciecz. Wte
dy lacze powoli z chlodnym jogurtem energicznie mieszajac i juz...Polecam te
metode tym , ktorzy zechca sprobowac mojego tortu jogurtowego z
truskawkami..,.
pozdrawiam Jola L-L
|