Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak ugotować?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak ugotować?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 138


« poprzedni wątek następny wątek »

91. Data: 2007-11-30 20:33:51

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Dominik Jan Domin napisał:
(...)
> A co w pszenicy? Bo jeśli gluten, to on występuje też w życie,
> jęczmieniu i owsie. Odpada zatem piwo, wiele wędlin (kasza manna itp. w
> składzie), podróbki zółtych serów, większosć konserw i gotowych dań, a
> nawet płatki kukurydziane (bezsensu dodaje się do nich słód jęczmienny).

To nie gluten, bo bezglutenowa mąka też szkodzi. Piwo mi nie szkodzi,
ale też nie piję go codziennie ani w ilościach hurtowych. A ja się
zastanawiałam, co oni do tych konserw pakują. Kukurydza, mąka
z niej i kasza nigdy mi krzywdy nie zrobiły. Płatki nie są mi
do niczego potrzebne.
>
> Proponuję zrobić badania w poradni alergologicznej na gluten,
> glutaminian, kazeinę, laktozę, aby na początku choćby to było jasne.
>
Taka mądra to już dawno byłam ;) Zrobili to, na co mieli odczynniki,
i teraz po wyeliminowaniu podstawowych alergenów jest całkiem nieźle.
Od kiedy nie jem pieczywa na co dzień, to czasem mogę.
Tylko te dania gotowe - jak rosyjska ruletka. Na sam glutaminian nie
będę się badać, bo te zupki i tak inne składniki wykluczyły.

Za to "dzięki" alergiom wymyśliłam szarlotkę na spodzie z mąki
kukurydzianej, która święci tryumfy i u ludzi nie uczulonych
ma pszenicę :)

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


92. Data: 2007-11-30 22:27:30

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

lemonka napisał(a):
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-8754BA.19374030112007@news.gazeta.pl...
>
>>In article <fipest$o06$1@nemesis.news.tpi.pl>,
>> Ikselka <i...@p...onet.pl> wrote:
>>
>>
>>>wolim napisał(a):
>>>
>>>
>>>>Ale czy przypadkiem glutaminian sodu nie jest czymś zupełnie
>
> innym niż
>
>>>>czysty glutaminian?
>>>
>>>Nie ma "czystego" glutaminianu, tak jak nie ma "siarczanu",
>
> cytrynianu"
>
>>>- istnieją one tylko mając w nazwie kwasy, których są solami.
>>
>>Raz coś do rzeczy w kwestiach chemicznych. Może będą z ciebie ludzie.
>>
>
>
> Khem... jeśli do wody wsypiemy łyżkę cytrynianu sodu i cytrynianu
> wapnia, one w roztworze zdysocjują, prawda? Mamy więc od teraz w
> roztworze co najmniej trzy rodzaje jonów: cytrynianowy, sodowy i
> wapniowy. Mam pytanie: po czym poznamy teraz, czy jon cytrynianowy,
> albo pokrótce: cytrynian - jest sodowy czy wapniowy? Zatem jest
> "czysty" cytrynian czy go nie ma?
>
>
Jest. lemonian.

--
XL wiosenna

"Ci, którym natura każe się trzymać z dala od wspólnoty ... , nie
potrzebują też obrony, bo brak zrozumienia nie może ich ugodzić, są
bowiem poza kręgiem światła, a miłość znajdzie ich wszędzie. Nie
potrzebują też pokrzepienia, bo jeśli chcą pozostawać prawdziwi, mogą
czerpać tylko z siebie, zatem nie można im pomóc, przedtem
nie zaszkodziwszy." Franz Kafka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


93. Data: 2007-11-30 22:29:07

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-8754BA.19374030112007@news.gazeta.pl...
> In article <fipest$o06$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> Ikselka <i...@p...onet.pl> wrote:
>
> > wolim napisał(a):
> >
> > > Ale czy przypadkiem glutaminian sodu nie jest czymś zupełnie
innym niż
> > > czysty glutaminian?
> >
> > Nie ma "czystego" glutaminianu, tak jak nie ma "siarczanu",
cytrynianu"
> > - istnieją one tylko mając w nazwie kwasy, których są solami.
>
> Raz coś do rzeczy w kwestiach chemicznych. Może będą z ciebie ludzie.
>

Khem... jeśli do wody wsypiemy łyżkę cytrynianu sodu i cytrynianu
wapnia, one w roztworze zdysocjują, prawda? Mamy więc od teraz w
roztworze co najmniej trzy rodzaje jonów: cytrynianowy, sodowy i
wapniowy. Mam pytanie: po czym poznamy teraz, czy jon cytrynianowy,
albo pokrótce: cytrynian - jest sodowy czy wapniowy? Zatem jest
"czysty" cytrynian czy go nie ma?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


94. Data: 2007-11-30 22:38:30

Temat: Re: Jak ugotowac?
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-FDB8E9.16224130112007@news.onet.pl...
> In article <fip2m9$klb$1@nemesis.news.tpi.pl>, "lemonka" <...@a...com>
> wrote:
>
> > Niektórzy (najczęściej szefowie
> > kuchni, głównie ci z górnej półki) przesmażają koncentrat przed
> > dodaniem go do dania. Przesmażony koncentrat nabiera innego smaku,
> > łatwiej łączy się z daniem, można go też na patelni przemieszać z
mąką
> > w celu "zaklepania" (wtedy danie będzie zawierało mniej tłuszczu).
> > Jednak z punktu widzenia higienicznego jestem w stanie wyjaśnić to
> > tylko tym, że w dużycz kuchniach z uwagi na koszty nikt nie używa
> > maleńkich puszeczek koncentratu, tylko duże. Puszkę otwiera się i
> > trzyma w lodówce nawet kilka dni. Zatrucia koncentratem pomidorowym
> > zdarzają się rzadko ale należą do najgroźniejszych, stąd ewentualne
> > przesmażenie koncentratu przed dodaniem do potrawy może zabić żywe
> > formy bakterii zmniejszając ryzyko zakażenia.
>
> Robi się to dla smaku i efektu kolorystycznego, nie z powodów
> higienicznych. Metoda wywodzi się, o ile wiem, z kuchni rosyjskiej.
Robi
> się to dlatego samego powodu, dla którego w kuchni węgierskiej dodaje
> się paprykę w proszku do rozgrzanego tłuszczu. Składniki decydujące o
> barwie i smaku owoców tych roślin (obu z rodziny psiankowatych)
> rozpuszczają się w tłuszczu, a nie w wodzie.
>

Dziękuję. Całe życie człowiek się uczy. Jak to ktoś w innym wątku
rzekł: "w kupie raźniej" i człowiek się dowiaduje tego czego nie
wiedział. :)))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


95. Data: 2007-11-30 22:46:41

Temat: Re: Jak ugotowac?
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> napisał w
wiadomości news:fip5sn$lvv$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
> news:fip2m9$klb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Nie będę mnożyć postów, odpowiem na oba naraz.
> > Przemysłowy wyrób koncentratu polega na gotowaniu go w temperaturze
30
> > (trzydzieści) stopni pod obniżonym ciśnieniem atmosferycznym. Para
> > wodna jest "odsysana" w próżni, dlatego gotowanie właśnie szkodzi
> > koncentratow: "zabija" witaminy.
>
> Przemysł przemysłem, a kontrola PIHu wykazała kiedyś, ze wielu
producentów
> dodaje nielegalnie zagęszczacze...
>
> >Niektórzy (najczęściej szefowie
> > kuchni, głównie ci z górnej półki) przesmażają koncentrat przed
> > dodaniem go do dania. Przesmażony koncentrat nabiera innego smaku,
> > łatwiej łączy się z daniem, można go też na patelni przemieszać z
mąką
> > w celu "zaklepania" (wtedy danie będzie zawierało mniej tłuszczu).
> > Jednak z punktu widzenia higienicznego jestem w stanie wyjaśnić to
> > tylko tym,
>
> Moze nie wszytsko trzeba wyjaśniać z punktu higienicznego? Dla wielu
osób,
> co może Cię zdziwi, smak ma znaczenie. I stąd przesmażą koncentrat,
mimo
> zniszczenia pewnej częsci wit. C.
>
Istotnie, jestem niebotycznie zaskoczona. Smak? Aha, to pewnie dlatego
mięcho odymiamy nad żarem, kruszymy do kotła jakieś liście i/lub korę
albo jakieś mielone ziarna, polewamy wyciągiem ze sfermentowanych łupin
owoców albo spleśniałych ziaren sojowych i inne takie, żeby to wszystko
później wrzucić i tak do jednego wora, dokładnie wymieszać i zrobić z
tego....yyyyy....?
Dobra... pożartowaliśmy. Oczywiście, masz rację. Dlatego napisałam:
"jeśli zależy ci na witaminach, koncentrat dodaj bez gotowania".

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


96. Data: 2007-12-01 00:38:57

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: Maciej Jastrzębski <p...@a...man.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora

wolim wrote:

>
> Użytkownik "Roman Rumpel" <romane@screwspam,gazeta.pl> napisał
>
>>> Ale czy przypadkiem glutaminian sodu nie jest czymś zupełnie innym niż
>>> czysty glutaminian?
>>
>> chemicznie masz racje: glutaminian to nazwa kwasu glutaminowego
>> glutaminian sodu to sól sodowa tego kwasu
>>
>> Ale powyżej był skrót myslowy dziennikarza, bo piszac o przyprawie musiał
>> mysleć o soli sodowej
>
> No dobrze. Ale, w takim razie, chyba nie sądzisz, że mleko matki zawiera
> glutaminian sodu (taki, jak np. w wegecie), a do tego jeszcze, że jest to
> związek korzystny dla naszego organizmu?

No a jak wyobrażasz sobie "inny niż w wegecie" glutaminian sodu? Zresztą to,
że w mleku ludzkim jest go więcej niż w krowim nie oznacza jeszcze, że jest
go tam jakoś specjalnie dużo. W angielskiej Wikipedii znajdziesz tabelkę z
zawartością glutaminianu sodu w różnych produktach spożywczych. Poza tym na
pl.rec.kuchnia już nie raz o tym dyskutowaliśmy i chyba nie raz już pisałem,
że np. dawka śmiertelna (LD50) soli kuchennej jest mniejsza od tejże dawki
glutaminianu. Czyli w uproszczeniu prędzej wykitujesz od zjedzenia paru łyżek
NaCl, niż C5H8NNaO4.
Ale kto by tam się tym przejmował, przecież glutaminian to sztuczna chemia i
biała śmierć, powoduje ślepotę, a siostrę koleżanki szwagra bolała głowa po
obiedzie w chińskiej restauracji.

--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


97. Data: 2007-12-01 07:49:50

Temat: Re: Jak ugotowac?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"lemonka" <...@a...com> wrote in message
news:fiq3um$6if$1@atlantis.news.tpi.pl...

> Dobra... pożartowaliśmy. Oczywiście, masz rację. Dlatego napisałam:

> "jeśli zależy ci na witaminach, koncentrat dodaj bez gotowania".

Dzielę ma dwie części - część zasmażam, część nie - najchętniej ta druga z
dyzymi kawałkami pomidorów. Witaminy są uzupełniane przez dodatek siekanej
zieleniny: pietruszki, koperku, selera, lubczyka, czy szczypioru cebuli,
czosnku...
Lub innych ziółek - zależnie od potrawy.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


98. Data: 2007-12-01 08:14:27

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> wrote in message
news:475064ea@news.home.net.pl...

> To nie gluten, bo bezglutenowa mąka też szkodzi. Piwo mi nie szkodzi, ale
> też nie piję go codziennie ani w ilościach hurtowych. A ja się
> zastanawiałam, co oni do tych konserw pakują. Kukurydza, mąka
> z niej i kasza nigdy mi krzywdy nie zrobiły. Płatki nie są mi
> do niczego potrzebne.

Do "sklepowych" mąk dodawane są ulepszacze, np. węglan sodowy, witamina C
(ta potrafi uczulać!!!). A zagęstniki w konserwach to krochal ryżowy lub
częściej kukurydziany!!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


99. Data: 2007-12-01 08:15:24

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"lemonka" <...@a...com> wrote in message
news:fiq36h$cj8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-8754BA.19374030112007@news.gazeta.pl...
>> In article <fipest$o06$1@nemesis.news.tpi.pl>,
>> Ikselka <i...@p...onet.pl> wrote:
>>
>> > wolim napisał(a):
>> >
>> > > Ale czy przypadkiem glutaminian sodu nie jest czymś zupełnie
> innym niż
>> > > czysty glutaminian?
>> >
>> > Nie ma "czystego" glutaminianu, tak jak nie ma "siarczanu",
> cytrynianu"
>> > - istnieją one tylko mając w nazwie kwasy, których są solami.
>>
>> Raz coś do rzeczy w kwestiach chemicznych. Może będą z ciebie ludzie.
>>
>
> Khem... jeśli do wody wsypiemy łyżkę cytrynianu sodu i cytrynianu
> wapnia, one w roztworze zdysocjują, prawda? Mamy więc od teraz w
> roztworze co najmniej trzy rodzaje jonów: cytrynianowy, sodowy i
> wapniowy. Mam pytanie: po czym poznamy teraz, czy jon cytrynianowy,
> albo pokrótce: cytrynian - jest sodowy czy wapniowy? Zatem jest
> "czysty" cytrynian czy go nie ma?

Lemoniada?!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


100. Data: 2007-12-01 09:25:09

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "recenzor" <r...@k...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
wiadomości news:13l0n0b4o74nqcb@corp.supernews.com...
> Nastepnym razem zrobilam macaroni & cheese. Sprobowal, zjadl troche. Na
> pytanie, czy mu smakuje,

Co za chamskie pytanie!!!

recenzor


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 9 . [ 10 ] . 11 ... 14


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PROCES PANSLAVISTY
Sałatka owocowa
prażonki
prosba o przepis -gazeta Viva
barszcz wigilijny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »