Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "lemonka" <...@a...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ugotowac?
Date: Fri, 30 Nov 2007 23:46:41 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <fiq3um$6if$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <filpn7$933$1@nemesis.news.tpi.pl> <filr5j$qql$1@news.interia.pl>
<filtht$tfa$1@news.onet.pl> <filtqr$tsq$1@news.interia.pl>
<filv30$1t6$1@news.onet.pl> <finlmg$d14$1@nemesis.news.tpi.pl>
<474fcf6a$1@news.home.net.pl> <w...@n...onet.pl>
<fip2m9$klb$1@nemesis.news.tpi.pl> <fip5sn$lvv$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: avc71.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1196462870 6735 83.27.36.71 (30 Nov 2007 22:47:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 30 Nov 2007 22:47:50 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306737
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> napisał w
wiadomości news:fip5sn$lvv$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
> news:fip2m9$klb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Nie będę mnożyć postów, odpowiem na oba naraz.
> > Przemysłowy wyrób koncentratu polega na gotowaniu go w temperaturze
30
> > (trzydzieści) stopni pod obniżonym ciśnieniem atmosferycznym. Para
> > wodna jest "odsysana" w próżni, dlatego gotowanie właśnie szkodzi
> > koncentratow: "zabija" witaminy.
>
> Przemysł przemysłem, a kontrola PIHu wykazała kiedyś, ze wielu
producentów
> dodaje nielegalnie zagęszczacze...
>
> >Niektórzy (najczęściej szefowie
> > kuchni, głównie ci z górnej półki) przesmażają koncentrat przed
> > dodaniem go do dania. Przesmażony koncentrat nabiera innego smaku,
> > łatwiej łączy się z daniem, można go też na patelni przemieszać z
mąką
> > w celu "zaklepania" (wtedy danie będzie zawierało mniej tłuszczu).
> > Jednak z punktu widzenia higienicznego jestem w stanie wyjaśnić to
> > tylko tym,
>
> Moze nie wszytsko trzeba wyjaśniać z punktu higienicznego? Dla wielu
osób,
> co może Cię zdziwi, smak ma znaczenie. I stąd przesmażą koncentrat,
mimo
> zniszczenia pewnej częsci wit. C.
>
Istotnie, jestem niebotycznie zaskoczona. Smak? Aha, to pewnie dlatego
mięcho odymiamy nad żarem, kruszymy do kotła jakieś liście i/lub korę
albo jakieś mielone ziarna, polewamy wyciągiem ze sfermentowanych łupin
owoców albo spleśniałych ziaren sojowych i inne takie, żeby to wszystko
później wrzucić i tak do jednego wora, dokładnie wymieszać i zrobić z
tego....yyyyy....?
Dobra... pożartowaliśmy. Oczywiście, masz rację. Dlatego napisałam:
"jeśli zależy ci na witaminach, koncentrat dodaj bez gotowania".
|