Data: 2007-12-01 08:15:24
Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"lemonka" <...@a...com> wrote in message
news:fiq36h$cj8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-8754BA.19374030112007@news.gazeta.pl...
>> In article <fipest$o06$1@nemesis.news.tpi.pl>,
>> Ikselka <i...@p...onet.pl> wrote:
>>
>> > wolim napisał(a):
>> >
>> > > Ale czy przypadkiem glutaminian sodu nie jest czymś zupełnie
> innym niż
>> > > czysty glutaminian?
>> >
>> > Nie ma "czystego" glutaminianu, tak jak nie ma "siarczanu",
> cytrynianu"
>> > - istnieją one tylko mając w nazwie kwasy, których są solami.
>>
>> Raz coś do rzeczy w kwestiach chemicznych. Może będą z ciebie ludzie.
>>
>
> Khem... jeśli do wody wsypiemy łyżkę cytrynianu sodu i cytrynianu
> wapnia, one w roztworze zdysocjują, prawda? Mamy więc od teraz w
> roztworze co najmniej trzy rodzaje jonów: cytrynianowy, sodowy i
> wapniowy. Mam pytanie: po czym poznamy teraz, czy jon cytrynianowy,
> albo pokrótce: cytrynian - jest sodowy czy wapniowy? Zatem jest
> "czysty" cytrynian czy go nie ma?
Lemoniada?!
|