Data: 2007-12-01 23:46:38
Temat: Re: Jak ugotować?
Od: G...@S...Janoszka.pl (Grzegorz Janoszka)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 29 Nov 2007 09:30:04 +0100 I had a dream that panta_rei
<j...@c...znajdzie> wrote:
>IMHO o najważniejszej grupie zapomniałeś ;) Jest też tak grupa, która
>unika wrzucania świństwa do gara, w kostce "świństwem" jest glutaminian
>sodowy, który jako związek sodu nie jest obojętny dla zdrowia, np
>podnosi ciśnienie krwi, i należy go unikać. Jest duża grupa ludzi, ktora
>z takich właśnie względów unika kostek i innych "produktów masowego
>szczęścia"
Demagogia :) Akurat glutaminian sodu nie jest dodawany z powodu spisku
producentów tabletek na nadciśnienie, tylko wzmacnia smak i zapach oraz
aktywuje ten magiczny piąty smak. Ponieważ glutaminian sodu podany nawet
w minimalnej ilości wzmacnia wrażenie odczuwania smaku słonego, można dać
mniej soli kuchennej do zupy zachowując odpowiedni smak. Czyli glutaminian
sodu powoduje, że ludzie zjadają mniej soli kuchennej i mają mniejsze
nadciśnienie :)
A swoją drogą proszek do pieczenia także zawiera sód, a jakoś nie słyszałem
o krucjacie nadciśnieniowców przeciwko proszkowi do pieczenia i wypiekom
niedrożdżowym :)
--
Grzegorz Janoszka
|