Data: 2007-12-01 00:38:57
Temat: Re: Jak ugotować?
Od: Maciej Jastrzębski <p...@a...man.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
wolim wrote:
>
> Użytkownik "Roman Rumpel" <romane@screwspam,gazeta.pl> napisał
>
>>> Ale czy przypadkiem glutaminian sodu nie jest czymś zupełnie innym niż
>>> czysty glutaminian?
>>
>> chemicznie masz racje: glutaminian to nazwa kwasu glutaminowego
>> glutaminian sodu to sól sodowa tego kwasu
>>
>> Ale powyżej był skrót myslowy dziennikarza, bo piszac o przyprawie musiał
>> mysleć o soli sodowej
>
> No dobrze. Ale, w takim razie, chyba nie sądzisz, że mleko matki zawiera
> glutaminian sodu (taki, jak np. w wegecie), a do tego jeszcze, że jest to
> związek korzystny dla naszego organizmu?
No a jak wyobrażasz sobie "inny niż w wegecie" glutaminian sodu? Zresztą to,
że w mleku ludzkim jest go więcej niż w krowim nie oznacza jeszcze, że jest
go tam jakoś specjalnie dużo. W angielskiej Wikipedii znajdziesz tabelkę z
zawartością glutaminianu sodu w różnych produktach spożywczych. Poza tym na
pl.rec.kuchnia już nie raz o tym dyskutowaliśmy i chyba nie raz już pisałem,
że np. dawka śmiertelna (LD50) soli kuchennej jest mniejsza od tejże dawki
glutaminianu. Czyli w uproszczeniu prędzej wykitujesz od zjedzenia paru łyżek
NaCl, niż C5H8NNaO4.
Ale kto by tam się tym przejmował, przecież glutaminian to sztuczna chemia i
biała śmierć, powoduje ślepotę, a siostrę koleżanki szwagra bolała głowa po
obiedzie w chińskiej restauracji.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
|