Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!news.lublin.pl!not-for-mail
From: Maciej Jastrzębski <p...@a...man.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ugotować?
Date: Sat, 01 Dec 2007 01:38:57 +0100
Organization: lubman
Lines: 35
Message-ID: <fiqaf1$6do$1@news.lublin.pl>
References: <filpn7$933$1@nemesis.news.tpi.pl> <filr31$5p4$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fils4n$es0$1@nemesis.news.tpi.pl> <filrvu$rqe$1@news.interia.pl>
<s...@c...znajdzie>
<filu3v$jrh$1@nemesis.news.tpi.pl>
<s...@c...znajdzie>
<fimg40$3ji$1@inews.gazeta.pl> <fin6kn$3t1$5@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<fiolrb$3qv$1@inews.gazeta.pl> <fiot6a$i09$1@news.interia.pl>
<fip0a0$eru$1@inews.gazeta.pl> <fip318$qnr$1@news.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: apollo.man.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.lublin.pl 1196469537 6584 212.182.63.154 (1 Dec 2007 00:38:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Dec 2007 00:38:57 +0000 (UTC)
User-Agent: KNode/0.10.5
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306739
Ukryj nagłówki
wolim wrote:
>
> Użytkownik "Roman Rumpel" <romane@screwspam,gazeta.pl> napisał
>
>>> Ale czy przypadkiem glutaminian sodu nie jest czymś zupełnie innym niż
>>> czysty glutaminian?
>>
>> chemicznie masz racje: glutaminian to nazwa kwasu glutaminowego
>> glutaminian sodu to sól sodowa tego kwasu
>>
>> Ale powyżej był skrót myslowy dziennikarza, bo piszac o przyprawie musiał
>> mysleć o soli sodowej
>
> No dobrze. Ale, w takim razie, chyba nie sądzisz, że mleko matki zawiera
> glutaminian sodu (taki, jak np. w wegecie), a do tego jeszcze, że jest to
> związek korzystny dla naszego organizmu?
No a jak wyobrażasz sobie "inny niż w wegecie" glutaminian sodu? Zresztą to,
że w mleku ludzkim jest go więcej niż w krowim nie oznacza jeszcze, że jest
go tam jakoś specjalnie dużo. W angielskiej Wikipedii znajdziesz tabelkę z
zawartością glutaminianu sodu w różnych produktach spożywczych. Poza tym na
pl.rec.kuchnia już nie raz o tym dyskutowaliśmy i chyba nie raz już pisałem,
że np. dawka śmiertelna (LD50) soli kuchennej jest mniejsza od tejże dawki
glutaminianu. Czyli w uproszczeniu prędzej wykitujesz od zjedzenia paru łyżek
NaCl, niż C5H8NNaO4.
Ale kto by tam się tym przejmował, przecież glutaminian to sztuczna chemia i
biała śmierć, powoduje ślepotę, a siostrę koleżanki szwagra bolała głowa po
obiedzie w chińskiej restauracji.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
|