« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-10-29 08:13:56
Temat: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?Witam.
Czego trzeba dopilnować, żeby pieczone w piekarniku,
w żaroodpornym naczyniu, ćwiartki nie były surowe
w środku a spalone na zewnątrz? Owinąć folią?
Jaka temperatura? Może macie jakieś proste przepisy?
Pozdrawiam,
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-10-29 08:41:13
Temat: Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?Dnia Thu, 29 Oct 2009 09:13:56 +0100, Rysiek napisał(a):
> Witam.
>
> Czego trzeba dopilnować, żeby pieczone w piekarniku, w żaroodpornym
> naczyniu, ćwiartki nie były surowe w środku a spalone na zewnątrz?
> Owinąć folią? Jaka temperatura? Może macie jakieś proste przepisy?
>
Piec wolniej (zacząć od 120-150 stopni, 25-35 minut, sprawdzić czy
upieczone, jeśli nie, to dopiec), pod przykryciem, na koniec pieczenia
odkryć i dopiec do rumianości, np. z włączonym termoobiegiem, grillem,
czy chociaż wentylatorem.
Fel
--
http://felinity.jogger.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-10-29 18:07:00
Temat: Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?> Piec wolniej (zacząć od 120-150 stopni, 25-35 minut, sprawdzić czy
> upieczone, jeśli nie, to dopiec), pod przykryciem, na koniec pieczenia
> odkryć i dopiec do rumianości, np. z włączonym termoobiegiem, grillem,
> czy chociaż wentylatorem.
>
Dzięki za wskazówki. Co do końca, to mój piekarnik nie ma niczego z
wymienionych :). Wstawić na wyższą półkę?.
Pozdrawiam,
Rysiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-10-30 12:13:08
Temat: Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?
Użytkownik "Felinity" <f...@j...pl> napisał w wiadomości
news:hcbkf9$f2b$1@inews.gazeta.pl...
> Dnia Thu, 29 Oct 2009 09:13:56 +0100, Rysiek napisał(a):
>
>> Witam.
>>
>> Czego trzeba dopilnować, żeby pieczone w piekarniku, w żaroodpornym
>> naczyniu, ćwiartki nie były surowe w środku a spalone na zewnątrz?
>> Owinąć folią? Jaka tempera ??tura? Może macie jakieś proste przepisy?
>>
> Piec wolniej (zacząć od 120-150 stopni, 25-35 minut, sprawdzić czy
> upieczone, jeśli nie, to dopiec), pod przykryciem, na koniec pieczenia
> odkryć i dopiec do rumianości, np. z włączonym termoobiegiem, grillem,
> czy chociaż wentylatorem.
Pieczenie w 120° ?? Chyba podgrzewanie.
pzdr
Grzesiacz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-10-30 12:46:05
Temat: Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?
Użytkownik "Grzesiacz" <g...@m...pl> napisał w wiadomości
news:hcelbd$1a9p$1@news.mm.pl...
>
> Użytkownik "Felinity" <f...@j...pl> napisał w wiadomości
> news:hcbkf9$f2b$1@inews.gazeta.pl...
>> Dnia Thu, 29 Oct 2009 09:13:56 +0100, Rysiek napisał(a):
>>
>>> Witam.
>>>
>>> Czego trzeba dopilnować, żeby pieczone w piekarniku, w żaroodpornym
>>> naczyniu, ćwiartki nie były surowe w środku a spalone na zewnątrz?
>>> Owinąć folią? Jaka tempera ??tura? Może macie jakieś proste przepisy?
>>>
>> Piec wolniej (zacząć od 120-150 stopni, 25-35 minut, sprawdzić czy
>> upieczone, jeśli nie, to dopiec), pod przykryciem, na koniec pieczenia
>> odkryć i dopiec do rumianości, np. z włączonym termoobiegiem, grillem,
>> czy chociaż wentylatorem.
>
> Pieczenie w 120° ?? Chyba podgrzewanie.
> pzdr
> Grzesiacz
Niekoniecznie...
Jest szkola pieczenia wlasnie w niskich temperaturach, ale dl;uzej i pozniej
"dopiekanie" w wyzszej...
na travelu kiedys pokazywali pieczenie rosbefu chyba wlasnie w roznych
temperaturach lacznie ze wstepnym opiekaniem i wyszlo na to ze najmniej
sokow mieso traci kiedy sie je piecze dlugo w nizszej temperaturze heh
Calkiem na odwrot niz mnie uczono :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-10-30 13:01:20
Temat: Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?Użytkownik Misiek napisał:
> Niekoniecznie...
> Jest szkola pieczenia wlasnie w niskich temperaturach, ale dl;uzej i
> pozniej "dopiekanie" w wyzszej...
> na travelu kiedys pokazywali pieczenie rosbefu chyba wlasnie w roznych
> temperaturach lacznie ze wstepnym opiekaniem i wyszlo na to ze najmniej
> sokow mieso traci kiedy sie je piecze dlugo w nizszej temperaturze heh
> Calkiem na odwrot niz mnie uczono :-)
I w tym programie mieli racje i ciebie dobrze uczono. Żeby mięso nie
traciło soków to na początek trzeba mu powierzchnie intensywnie przypiec
- zatem pieczenie należy zacząć w wysokiej temperaturze. Tyle że wówczas
zanim się środek dopiecze to wierzch się ciut mocno spali. I tu właśnie
etap pieczenia w obniżonej temperaturze - żeby mięso doszło nie paląc
się nadmiernie z wierzchu. Na koniec oczywiście warto ciut ostrzej
przypiec dla ładnej skórki na takim kurczaku.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-10-30 14:07:45
Temat: Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?Dnia Fri, 30 Oct 2009 14:01:20 +0100, Dariusz K. Ładziak napisał(a):
> Użytkownik Misiek napisał:
>
>> Niekoniecznie...
>> Jest szkola pieczenia wlasnie w niskich temperaturach, ale dl;uzej i
>> pozniej "dopiekanie" w wyzszej...
>> na travelu kiedys pokazywali pieczenie rosbefu chyba wlasnie w roznych
>> temperaturach lacznie ze wstepnym opiekaniem i wyszlo na to ze najmniej
>> sokow mieso traci kiedy sie je piecze dlugo w nizszej temperaturze heh
>> Calkiem na odwrot niz mnie uczono :-)
>
> I w tym programie mieli racje i ciebie dobrze uczono. Żeby mięso nie
> traciło soków to na początek trzeba mu powierzchnie intensywnie przypiec
> - zatem pieczenie należy zacząć w wysokiej temperaturze.
Tak, ale to się lepiej sprawdza w przypadku mięs krojonych na plastry,
kawałki (wysoka temperatura lub podsmażenie przed pieczeniem zamykają
pory). Kurczaka można od niskiej - bo soki są naturalnie zatrzymywane
przez skórę.
> Tyle że wówczas
> zanim się środek dopiecze to wierzch się ciut mocno spali. I tu właśnie
> etap pieczenia w obniżonej temperaturze - żeby mięso doszło nie paląc
> się nadmiernie z wierzchu. Na koniec oczywiście warto ciut ostrzej
> przypiec dla ładnej skórki na takim kurczaku.
Dokładnie tak.
Fel
--
http://felinity.jogger.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-10-30 14:08:20
Temat: Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?Dnia Thu, 29 Oct 2009 19:07:00 +0100, Rysiek napisał(a):
>> Piec wolniej (zacząć od 120-150 stopni, 25-35 minut, sprawdzić czy
>> upieczone, jeśli nie, to dopiec), pod przykryciem, na koniec pieczenia
>> odkryć i dopiec do rumianości, np. z włączonym termoobiegiem, grillem,
>> czy chociaż wentylatorem.
>>
>>
> Dzięki za wskazówki. Co do końca, to mój piekarnik nie ma niczego z
> wymienionych :). Wstawić na wyższą półkę?.
>
Podkręcić temperaturę i odkryć, to wystarczy :)
Powodzenia,
Fel
--
http://felinity.jogger.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-10-30 15:00:28
Temat: Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?On Fri, 30 Oct 2009 14:07:45 +0000 (UTC)
Felinity <f...@j...pl> wrote:
> Tak, ale to się lepiej sprawdza w przypadku mięs krojonych na
> plastry, kawałki (wysoka temperatura lub podsmażenie przed pieczeniem
> zamykają pory).
Naprawde, moze by tak juz zaczac walczyc z tym przesadem, ze wysmazanie
zamyka jakiestam pory???
--
PRecz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-10-30 17:33:56
Temat: Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?Użytkownik Felinity napisał:
> Tak, ale to się lepiej sprawdza w przypadku mięs krojonych na plastry,
> kawałki (wysoka temperatura lub podsmażenie przed pieczeniem zamykają
> pory). Kurczaka można od niskiej - bo soki są naturalnie zatrzymywane
> przez skórę.
Ale w topiku mamy ćwiartki... Tu na skórę już liczyć się nie daje.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |