Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Felinity <f...@j...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?
Date: Fri, 30 Oct 2009 14:07:45 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 32
Message-ID: <hcervh$6jn$3@inews.gazeta.pl>
References: <hcbis6$s0d$1@inews.gazeta.pl> <hcbkf9$f2b$1@inews.gazeta.pl>
<hcelbd$1a9p$1@news.mm.pl> <hcenql$omi$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<hceomu$pbl$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: ip-62-69-209-212.globalconnect.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1256911665 6775 62.69.209.212 (30 Oct 2009 14:07:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 30 Oct 2009 14:07:45 +0000 (UTC)
X-User: fellinity
User-Agent: Pan/0.133 (House of Butterflies)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325063
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 30 Oct 2009 14:01:20 +0100, Dariusz K. Ładziak napisał(a):
> Użytkownik Misiek napisał:
>
>> Niekoniecznie...
>> Jest szkola pieczenia wlasnie w niskich temperaturach, ale dl;uzej i
>> pozniej "dopiekanie" w wyzszej...
>> na travelu kiedys pokazywali pieczenie rosbefu chyba wlasnie w roznych
>> temperaturach lacznie ze wstepnym opiekaniem i wyszlo na to ze najmniej
>> sokow mieso traci kiedy sie je piecze dlugo w nizszej temperaturze heh
>> Calkiem na odwrot niz mnie uczono :-)
>
> I w tym programie mieli racje i ciebie dobrze uczono. Żeby mięso nie
> traciło soków to na początek trzeba mu powierzchnie intensywnie przypiec
> - zatem pieczenie należy zacząć w wysokiej temperaturze.
Tak, ale to się lepiej sprawdza w przypadku mięs krojonych na plastry,
kawałki (wysoka temperatura lub podsmażenie przed pieczeniem zamykają
pory). Kurczaka można od niskiej - bo soki są naturalnie zatrzymywane
przez skórę.
> Tyle że wówczas
> zanim się środek dopiecze to wierzch się ciut mocno spali. I tu właśnie
> etap pieczenia w obniżonej temperaturze - żeby mięso doszło nie paląc
> się nadmiernie z wierzchu. Na koniec oczywiście warto ciut ostrzej
> przypiec dla ładnej skórki na takim kurczaku.
Dokładnie tak.
Fel
--
http://felinity.jogger.pl/
|