Data: 2009-10-30 14:07:45
Temat: Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?
Od: Felinity <f...@j...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 30 Oct 2009 14:01:20 +0100, Dariusz K. Ładziak napisał(a):
> Użytkownik Misiek napisał:
>
>> Niekoniecznie...
>> Jest szkola pieczenia wlasnie w niskich temperaturach, ale dl;uzej i
>> pozniej "dopiekanie" w wyzszej...
>> na travelu kiedys pokazywali pieczenie rosbefu chyba wlasnie w roznych
>> temperaturach lacznie ze wstepnym opiekaniem i wyszlo na to ze najmniej
>> sokow mieso traci kiedy sie je piecze dlugo w nizszej temperaturze heh
>> Calkiem na odwrot niz mnie uczono :-)
>
> I w tym programie mieli racje i ciebie dobrze uczono. Żeby mięso nie
> traciło soków to na początek trzeba mu powierzchnie intensywnie przypiec
> - zatem pieczenie należy zacząć w wysokiej temperaturze.
Tak, ale to się lepiej sprawdza w przypadku mięs krojonych na plastry,
kawałki (wysoka temperatura lub podsmażenie przed pieczeniem zamykają
pory). Kurczaka można od niskiej - bo soki są naturalnie zatrzymywane
przez skórę.
> Tyle że wówczas
> zanim się środek dopiecze to wierzch się ciut mocno spali. I tu właśnie
> etap pieczenia w obniżonej temperaturze - żeby mięso doszło nie paląc
> się nadmiernie z wierzchu. Na koniec oczywiście warto ciut ostrzej
> przypiec dla ładnej skórki na takim kurczaku.
Dokładnie tak.
Fel
--
http://felinity.jogger.pl/
|