Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak upiec ćwiartki z kurczaka? Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?

« poprzedni post następny post »
Data: 2009-10-30 23:00:24
Temat: Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?
Od: Ap3k <...@...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

On Fri, 30 Oct 2009 20:33:16 +0000 (UTC)
Felinity <f...@j...pl> wrote:

> No dobrze, pokaż mi źródło informacji, że jest inaczej.
>
> Mi takie podsmażanie polecali dwaj profesjonalni kucharze francuscy,
> właśnie motywując to zamykaniem soczystości w środku kawałka mięsa.
> Czy przez zamykanie porów? Frankly, my dear, I don't give a shit :)


Soki w miesniu znajduja sie nie pomiedzy komorkami, ale w komorkach.
Przy dzialaniu temperatury komorki miesniowe kurcza sie, a z nich jak z
gabki wydziela sie sok. W zbyt niskiej temperaturze nie zachodzi
denaturacja bialek, wiec mieso bedzie surowe, w wysokiej, powyzej
50-60 stopni, komorki kurcza sie bardzo silnie, wydzielajac duze ilosci
plynu.
aby ten sok nie wyplynal z miesa, ta skorka powinna byc szczelna
jak worek foliowy, co oczywiscie jest niemozliwe z samej natury budowy
miesnia.

Smazenie w wysokiej temperaturze ma przede wszystkim wartosc smakowa. w
wysokiej temperaturze z komorek miesniowych wydzielaja sie te wszystkie
aromaty i smaki, ktore lubimy w smazonym czy pieczonym miesie.


Caly mit moze miec przyczyne w tym, ze dobry kucharz podsmaza KROTKO
mieso w wysokiej temperaturze. Przypieczony wierzch miesa wydziela te
wszystkie smaki i aromaty ktore lubimy, a srodek miesa po prostu NIE
NAGRZAL sie do zbyt wysokiej temperatury. I mamy swoje soki w srodku,
ale nie przez "zamkniecie porow" ale przez umiejetne utrzymanie
korelacji miedzy temperatura i czasem pieczenia/ smazenia...

W tym "zatrzymywaniu soku" ma znaczenie nie fakt przysmazania i
tworzenia skorki, ale czas tego podsmazania.Caly sekret dobrych stekow
polega na krotkim przysmazeniu w wysokiej temperaturze. temperatura
srodka steku jest wystarczajaca aby denaturowac bialka ale zbyt niska,
aby caly sok wyciekl.


BTW: wielu znanych astronomow widzialo kanaly na Marsie...


--
PRecz

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.10 Maciej Jastrzębski
31.10 Dariusz K. Ładziak
31.10 Ap3k
01.11 Maciej Jastrzębski
02.11 Misiek
02.11 Stokrotka
02.11 Misiek
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6