Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak upiec ćwiartki z kurczaka? Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?

« poprzedni post następny post »
Data: 2009-11-01 11:42:22
Temat: Re: Jak upiec ćwiartki z kurczaka?
Od: Maciej Jastrzębski <p...@a...man.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

"Dariusz K. Ładziak" wrote:

> Użytkownik Maciej Jastrzębski napisał:
>
>> Profesjonalni kucharze niekoniecznie muszą wiedzieć, co naprawdę dzieje
>> się
>> ze smażonym mięsie. W przeciwieństwie do Hestona Blumenthala, który to po
>> prostu sprawdził. Obsmażanie/opiekanie służy tylko polepszeniu smaku i
>> niczego nie zamyka. Ale mit pokutuje, Blumenthal zresztą sam wspominał w
>> jednym ze swoich programów, że większość zawodowych kucharzy wierzy
>> w "zamykanie porów".
>
> A liczyłeś ty w życiu jakiekolwiek równanie dyfuzji? Bo dla mnie to był
> kiedyś chleb powszedni - oczywiście że opiekanie/obsmażanie nie
> uszczelnia na amen powierzchni mięsa ale w zauważalny sposób zmniejsza
> jego przenikalnośc dla wody a tym bardziej dla cięższych związków i tym
> samym zmniejsza utratę wszelakich składników z głębi mięsa w stronę
> sosu. A ty próbujesz myśleć zero - jedynkowo.

Nie bardzo rozumiem, co ma do tego dyfuzja. Mięso składa się z komórek,
komórki pod wpływem wysokiej temperatury się kurczą wyciskając wodę
niezależnie od wcześniejszego opiekania. Im bardziej będziesz podgrzewał
mięso, tym temperatura w środku bardziej wzrośnie i tym więcej płynu
wycieknie. Blumenthal zresztą pokazywał to w serii "Kitchen Chemistry".

Zacytuję jego samego:
"In fact, on the discovery series, Peter and I made a test with three pieces
of steak, same weight same cut from the same animal and hung for the same
time.
We weighed the pieces and browned all of them. We then cooked the three pieces
to rare, medium and well done.
The well done steak had lost over one third of its' weight while the rare one
had lost very little."

--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
02.11 Misiek
02.11 Stokrotka
02.11 Misiek
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem