Data: 2004-09-13 16:58:27
Temat: Re: Jak upiec mięsko?
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> To straszne, ale 6 lat gotowania , a ja nie potrafię upiec choćby
> zwyczajnego schabu, by był mięciutki i dobrze przyprawiony. Proszę o
> wszelkie rady i przepisy dotyczące pieczenia mięs
>
>
Po pierwsze: już w sklepie zwróć uwagę , jaki kawałek mięsa kupujesz, tzn. nie
daj sobie wcisnąć zbyt ciemnego ( bo to bedzie ze starej sztuki), MUSI byc
różowiutkie, no i niezbyt tłuste i jeszcze co ważne, grcze nie wiem jak to
określić. Niektórzy ( nierzytelni) masarze, za długo trzymają mięso w wodzie,
ono się "napije" tej wody i później jest kłopot ( ale juz na patalni), krótko
mówiąc , zwróć uwage by nie było za mokre.
Po drugie: np. 1 kg karkówki potraktuj marynatą, odstaw na parę godzin.
Później , na patelnię , obsmaż na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron. Zalej
szklanką wody w brytfance i wstaw do nagrzanego do 200 o C piekarnika. Piecz
tak długo aż mięso bedzie miękkie. Po prostu musisz sprawdzać.:-)
A marynatę możesz zrobić z : octu winnego, czosnku, tymianku, rozmarynu
pieprzu ( białego i czarnego), soli. Ja jeszcze nie żałuję kminku. :-)
Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|