Data: 2004-08-30 00:19:40
Temat: Re: Jak upiec sernik wiedeński?
Od: "Agusia \(Lublin\)" <N...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "wera" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:6d7a.000004f3.4130c853@newsgate.onet.pl...
> Witam, chciałabym upiec sernik wiedeński. Czy ktoś mógłby mi podac
przepis?
Witam!
A ja polecam sernik prosty i bardzo smaczny. Zawsze wychodzi, a mało z nim
pracy.
Sernik Mamy
3/4 kg sera (najlepiej od razu zmielonego)
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
czubata łyżka mąki
łyżka mąki ziemniaczanej lub jeśli komuś się chce to 3 ziemniaki ugotowane i
zmielone
20 dkg masła (można ciut mniej)
zapach (pomarańczowy lub cytrynowy)
skórka pomarańczowa i/lub rodzynki, niekoniecznie
Przepis prosty:
Ubijając jajka z cukrem dodawać ser, roztopione i ostudzone masło, obie
mąki, zapach i bakalie. Piec w temp. ok 200 st. ok. 50 minut.
Przepis bardziej pracochłonny:
Żółtka utrzeć z cukrem. Ser przekręcić przez maszynkę wraz z masłem i
ziemniakami. Połączyć z żółtkami, dodać zapach i bakalie. Ubić pianę z
białek i dokładnie połączyć z resztą. Piec
Szczerze powiedziawszy nie widzę różnic w smaku. Różnice są w smaku w
zależności od użytego sera.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Agnieszka i Złota Rybka :-)
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
|