Data: 2016-03-11 17:57:22
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 09 Mar 2016 23:43:59 +0100, Dariusz K. Ładziak napisał(a):
> Pszemol pisze:
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:s9y9ked83dm7$.19g1fyuuhe4x4$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sun, 6 Mar 2016 17:39:40 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:10c0u1iapvgz.10hri4ddrndr2$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Sun, 6 Mar 2016 17:12:23 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Oni to nazywają "seared", czyli stek jest "opalony" z wierzchu
>>>>>
>>>>> Co do opalenia - toż to węgiel jest, żadne tam opalenie.
>>>>
>>>> Nie, to cieniutka warstewka karmelu
>>>
>>> Tyś widział kiedy na oczy KARMEL???
>>
>> Nie chodzi o taki w batonach MilkyWay czy Snickers :-)
>> Chodzi o tego typu karmelizację:
>> https://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_Maillarda
>
> W batonach to nie karmel a kajmak. Krówka milanowska to kajmak, toffi to
> kajmak, irysy to tez kajmak...
...a reakcja Maillarda to nie karmelizacja. Ale co tam, taka mała rzecz :->
|