Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka
References: <nbm2c7$upr$1@node2.news.atman.pl> <nbubkm$9rj$1@dont-email.me>
<56e2b79a$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
<56e2b92a$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<nbue6s$jc8$1@dont-email.me> <56e2c006$0$661$65785112@news.neostrada.pl>
<nbug1g$qeb$1@dont-email.me> <56e2d5ae$0$639$65785112@news.neostrada.pl>
<56e30248$0$640$65785112@news.neostrada.pl> <nbv09i$tg8$3@dont-email.me>
<56e30728$0$689$65785112@news.neostrada.pl>
<56e31327$0$700$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net> <nbvbqj$e5c$1@dont-email.me>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nbvdr6$m50$1@dont-email.me>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<nc0emk$7i1$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nc1sqo$252$1@dont-email.me>
<nc33rh$soc$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<nc41nu$qo7$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<nc5og4$985$1@node2.news.atman.pl>
Organization: : : :
Date: Mon, 14 Mar 2016 10:06:17 +0100
User-Agent: slrn/pre1.0.3-10 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 87
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1457946377 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 640 77.253.217.116:20323
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370628
Ukryj nagłówki

Pani Basia napisała:

>> Dwa lata temu o tym pisałem (<s...@f...lasek.waw.pl>
>> 29 kwietnia 2014 23:43:14 w wątku "Szparagowo" założonym przez Ewę).
>
> No to jestem gapa, albo sklerotyczka, albo niedokładna czytelniczka,
> za co wszystko razem przepraszam.

Skleroza, gapiostwo -- wszystko to takie drobiazgi, którymi nawet nie
jestem w stnie się przejąć. Z rzeczy bardziej poważnych, wciąż toczy
się spór: lepszy Parkinson, czy Alzheimer. Za Parkinsonem przemawia to,
że nawet jeśli połowa piwa się rozleje, to wciąż się wie, że należało
wypić.

>> Jeszcze jedno ważne: niektórzy dobrze i na długo to sobie zapamiętali,
>> bo całkiem niedawno, pod koniec ubiegłego roku, jakaś Życzliwa Dusza
>
> Życzliwa Dusza liczyła zapewne na Dobrą Zmianę w Twoim pisaniu.
> Nie ma to, jak Życzliwe Dusze. Nie siejesz, a same wyrastają.

Co ciekawe, Dusza ta kilka tygodni wcześniej taką sama akcję prowadziła
na grupie ogrodowej. Nic o tej Duszy nie wiem, nie przypominam sobie
by mi się wcześniej ukazywała. Jakoś tak zwyczajnie na imię miała, nie
pamiętam dokładnie jak. Ale skoro wyrosła tylko po to, by mi oznajmić,
że skorom ja taki, to ze mną gadać nie będzie, to jestem pełen sympatii
dla Duszyczki. Potrafię docenić monthypythonowski humor.

> Aproposik, podobno perz też jest jadalny, wiem ze słyszenia, choć jakoś
> nie korciło mnie nigdy, by spróbować. Zwierzaki lubią podgryzać.

No to znowu przypomnę:

|| Z perzu da się z pożytkiem nawarzyć całkiem dobrego piwa. Daleko sięgać
|| po takie receptury nie trzeba:
||
|| Sądeckie piwo perzowe (25 butelek 0,5 l) robimy z 13 litrów wody,
|| około 1 kilograma suszonego perzu, 2 kg cukru, 4 dag szyszek
|| chmielowych i 5 dag drożdży. Zaczynamy od opłukania i rodrobnienia
|| kłączy perzu. Kroimy go bardzo drobno na tzw. sieczkę. Zalewamy to
|| 10 litrami zimnej wody, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu
|| około 2 godziny. Następnie przygotowujemy syrop z cukru zalanego
|| 1 litrem wody i zagotowany. Szyszki chmielowe zalewamy dwoma litrami
|| wody i gotujemy około pół godziny. Po wystudzeniu wywarów perzowego
|| i chmielowego cedzimy je do naczynia po czym zalewamy syropem
|| cukrowym i rozpuszczonymi w ciepłej wodzie drożdżami. Całość mieszamy
|| i fermentujemy przez dwa dni w temperaturze 18 do 24 stopni. Po tym
|| czasie nasze piwo przelewamy do butelek uważająć by nie zmącić osadu
|| na dnie garnka. Butelki kapslujemy bądź korkujemy i chowamy do zimnej
|| piwnicy (około 10 stopni) bez światła. Tam nasze piwo dojrzewa i po
|| około 4 dniach nadaje się do spożycia przez około tydzień. Ci którzy
|| chcą zachować piwo na dłużej (do miesiaca) powinni je spasteryzować
|| przez około pół godziny.
||
|| http://www.izbaskarbow.pl/swojskie-alkohole/342-sade
ckie-piwo-z-perzu

>> Później przy zgłębianiu tematu dowiadziałem się jeszcze, że to nie tak
>> w każdym lesie. Obszar występowania dzikich szparagów jest ograniczony,
>> kształt ma nieregularny, i nikt chyba dobrze nie wie, dlaczego tu są,
>> a tam ich nie ma. Wypisz wymaluj ciekawostka przyrodniczo-kulinarna,
>> o której można nie wiedzieć, choć wiedzieć warto. Aha, o jajecznicy na
>> pokrzywie też się przy tamtej okazji zgadało.
>
> Jajecznica jest też dobra na dzikim szczypiorku, wyrósł już w lasach
> w całej okazałości, później całkiem znika, by za rok pojawić się jako
> jeden ze znaków wiosny, wraz z różowymi kwiatkami wilczego łyka i
> złociami (już też są). Jest twardszy od ogrodowego. O, czy ten Twój
> to przypadkiem nie dziki? Tak mi to wygląda z opisu.

Takie rozwiązanie zagadki mojego szczypiorku jest bardzo możliwe. Ale od
razu powstaje zagadka nowa (horror vacui) -- okolicznych lasów szczypiorek
nie porasta, więc jakże ta dzikość w mym ogrodzie się pojawiła?

> Na dzikie szparagi nie natknęłam się, choć lasy tamtej strefy wciągają,
> bo fascynują dzikimi drobnymi cyklamenami, choć to w innej porze roku.
> Tych się chyba nie jada.

O tej porze roku kwitną w nich szafirki. Takie jak nasze ogrodowe,
tyle że dzikie. W tym przypadku dzikość jest chyba względna -- sądzę,
że jedne i drugie są dokładnie tym samym.

Jarek

--
Bo w ogrodzie rośnie pnącze,
w dzikim winie świat się plącze,
bo w mym domu dzikie wino,
kto je tutaj siał?

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.03 bbjk
14.03 Jarosław Sokołowski
14.03 bbjk
14.03 stefan
14.03 stefan
14.03 bbjk
14.03 bbjk
23.03 Ikselka
23.03 Ikselka
23.03 Wiesiaczek
23.03 FEniks
24.03 Ikselka
24.03 Ikselka
24.03 Ikselka
24.03 FEniks
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem