Data: 2000-01-23 20:33:29
Temat: Re: Jak usmażyć stek ?
Od: "af" <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote in message
news:20000123104044527661@[192.168.0.11]...
> > Caly witz polega natym, zeby patelnia byla
> > bardzo rozgrzana, bialko w miesie musi sie sciac b. szybko, tak zeby nie
> > puscilo sosu.
>
> To ze na powierzchni smazonego w wysokiej temperaturze meis tworzy sie
> nieprzepuszczalna dla sokow warstwa, to stary mit kuchenny, ktory jednak
> zostla obalony przez uczonych zajmujacych sie naukowym badaniem procesow
> gotowania. Przeczytajcie o tym w ksiazce Herve This'a "Les secrets de
> la casserole" (wyd. polskie: Kuchnia i nauka, Pruszynski i ska.,
> Warszawa 1998), ktory powoluje sie na badania Harolda McGee: "On food
> and cooking" oraz "The Curious Cook". Cala tajemnica usmazenia steku na
> patelni polega na tak krotkim czasie smazenia, by mieso nie puscilo
> wiele soku i tak wysokiej temperaturze, by woda z wyciekajcego soku
> natychmiast parowala.
>
> Wladyslaw
Podobo, wedlug naukowcow bak nie powinien fruwac....a fruwa !
F.
|