Data: 2000-08-30 09:24:12
Temat: Re: Jak usmażyć zieloną fasolkę... aby była zielona?
Od: "Jader" <j...@p...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Pszemol <P...@P...com> w artykule news:8nru48.3vvfqgr.1@pszemol.net
pisze...
> > Jadłem niedawno w chinskim barze przepyszną fasolkę zieloną,
> > "green beans" która była zielona a jednak usmażona, w jakiejś
> > tłustawej polewce [skwarki? eee... chyba nie] bardzo pikantna
> > i słodka [od środka, naturalnie]. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić
> > jak ją przyrządzić w domu aby nie była mdła i brązowa... "any ideas"?
> >
Prawdopodobnie bardzo krotko, na woku, na glebokim oleju i ostrym ogniu.
Slyszalem, ze dzieki temu warzywa przyrzadzane przez Chinczykow nie traca
koloru i ksztaltu, poniewaz tak krotka i gwaltowna obrobka termiczna nie
niszczy scianek komorkowych (cieplo bardzo szybko przenika do wnetrza, zanim
calosc zdarzy sie rozgotowac). Ale glowy uciac sobie nie dam.
Jader
|