Data: 2005-06-02 20:19:08
Temat: Re: Jak w domu zrobić Tacos?
Od: Kasia Szymczak <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 02 Jun 2005 15:09:51 +0200, Marcin <m...@o...pl> wrote:
> U mnie w super-hiper-turbo-markerach nie ma.
> Chodzi o same placki.
Witam!
Ja osobiście wolę te placki zrobione własnoręcznie, są smaczniejsze i mniej
"sztuczne" ;)
Przepis mam ze strony, która niegdyś jeszcze była darmowa i wszystkim lepiej
się żyło ;)
Strona ta nazywa się mniammniam.pl.
Oto przepis na same placki:
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, sól, pół kostki
masła.
Oba rodzaje mąki wymieszać z solą, i dodać trochę letniej wody. Zagniatać
ciasto wody dodając po trochu. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, musi być
dobrze wyrobione. Pod koniec dodać masło ( ja dodaję partiami), i jeszcze
dobrze wyrobić. Ciasto włożyć do miski na 20 min. Po tym czasie robić z
ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, mocno podsypywać mąką i
rozwałkowywać na cienkie placki. Aby poszczególne placki nie wysychały
przekłada się je ściereczkami. Ja robię tak, że od razu je piekę na patelni
żeliwnej, posypanej jedynie mąką. Po upieczeniu smaruję masłem, składam na
pół, i pod ściereczkę, aż całe ciasto wyjdzie na placki. A jak już wszystkie
gotowe, to tylko wkładać w nie farsz :)
Można zamrażać.
A placki pieką się dosłownie po minutce z każdej strony.
A patelnia na której się pieką placki, nie może być teflonowa.
No i to chyba wszystko.
Smacznego! :)
--
Pozdrawiam,
Kasia Szymczak
|